RASPRAVA U SABORU

Glavašević i Strenja Linić pokoškali se oko osoba s invaliditetom

21.10.2016 u 12:23

Bionic
Reading

Nakon što su jučer u prvom čitanju raspravili izmjene izbornog zakona koji se odnosi na parlamentarne izbore zastupnici će danas raspravljati i o Zakonu o lokalnim izborima. Kao i na izborima za Sabor, Most predlaže da se na lokalnim izborima zabrani kandidiranje osobama osuđenim za određena kaznena djela. No uoči rasprave dio klubova zatražio je stanku kako bi progovorio o 500 osoba s invaliditetom koje ostaju bez osobnih asistenata

Zastupnici su zadnji radni dan u tjednu započeli stankama. SDP, HDZ i Most zatražili su stanku kako bi progovorili o 500 osoba s invaliditetom koje ostaju bez osobnih asistenata. Stranku je zatražio i Goran Aleksić iz Snage kako bi progovorio o 'nezakonitom radu banaka'.

Nakon stanke u ime SDP-a Bojan Glavašević kazao je kako krajem mjeseca istječe jednogodišnji program koji je osiguravao sredstva za osobne asistente za osobe s invaliditetom. 'Ako Vlada najhitnije ne reagira, preko 500 osoba ostat će bez osobnog asistenta', kazao je Glavašević.

Novi natječaj, dodaje, još nije raspisan, a i kada bi bio raspisan, osobni asistenti mogli bi se vratiti tek za osam mjeseci.

'Činjenica da je do ovog došlo predstavlja poraz sustava pred lošim političarima', poručuje Glavašević te poziva premijera Andreja Plenkovića i resornu ministricu Nadu Murganić da što hitnije održe sastanak s udrugama i nađu rješenje. 'To je važnije od puta u Bruxelles i mijenjanja skupih ploča na ministarstvima', rekao je Glavašević.

Na to je odmah odgovorila HDZ-ova Ljubica Lukačić. 'Osobni asistenti nisu problem. Međutim, interesantno je to kako su se kolege iz SDP-a sjetili govoriti danas, kada je problem riješen, a ne ranije, kad se nije znalo da će biti riješen. Ministrica demografije prvi je radni dan riješila problem. Svi asistenti, njih oko 500 koji se financiraju putem natječaja i sredstava Europskog socijalnog fonda, radit će i dalje. Nitko ne ostaje bez asistenata', kazala je Lukačić.

Poručila je da su pronađena sredstva koja će pomoći u vremenu dok se ne okonča natječaj, no nije otkrila gdje su pronađena ta sredstva.

'Zar se misli da premijer Plenković neće voditi brigu o osobama s invaliditetom? Pa HDZ je jedina stranka koja je imala program za osobe s invaliditetom', kazala je Lukačić.

SDP-ovom zastupniku se čudila i Mostova Ines Strenja Linić. '531 osobni asistent i dalje će biti osobni asistent, to nije ni u jednom trenutku bilo u pitanju, bilo je samo pitanje pojednostavljenja metodologije kako svi ti invalidi ne bi ponovno trebali ići na jedinstveno tijelo vještačenja', kazala je Strenja Linić.

Poručila je da će se nakon natječaja naći sredstva za još 400 osobnih asistenata.

U raspravi će se pak naći Zakon o lokalnim izborima. Predlaže se tako zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, života i tijela, protiv spolne slobode, za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta te kaznena djela protiv službene dužnosti - zloupotrebu položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje, primanje i davanje mita, trgovanje utjecajem i sl.

O sličnom prijedlogu, ali o zabrani na parlamentarnim izborima, zastupnici su raspravljali jučer. Već tada oporba je optužila Most da mijenjaju zakon samo zbog jedne osobe, dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića.

'Nemam problema reći da je problem to da jedna stranka za gradonačelnika grada koji je najpoznatiji u svjetskoj javnosti kandidira čovjeka koji je pravomoćno osuđen. Da, upravo zbog toga što imamo takve slučajeve i što određene stranke čine to idemo s ovim zakonom. Da ta stranka nije to napravila, ne bi bilo uopće potrebe za time. Znači da se stranke ponašaju onako kako bi se trebale ponašati, da imaju nekakvu moralnu odgovornost prema hrvatskim biračima, mi ne bismo išli s ovakvim zakonom, ne bismo trebali nešto zakonski ograničavati ako neke stranke rade takve stvari. Mislim da je to jasno', priznao je jučer otvoreno Mostov Nikola Grmoja.