KOMERCIJALNA STRANA ZNANOSTI

Po čemu je poznat riječki Centar za proteomiku, koji slavi deseti rođendan?

28.09.2016 u 16:04

Bionic
Reading

Centar za proteomiku riječkog Medicinskog fakulteta obilježava desetu godišnjicu djelovanja, tijekom kojih su stručnjaci centra uspješno spojili znanost i komercijalizaciju vlastitih rezultata istraživanja u dizajnu i proizvodnji monokolonskih protutijela, koji su nezamjenjivi u temeljnim biomedicinskim istraživanjima te razvoju lijekova i drugih biotehnoloških produkata.

Centar danas surađuju s 37 institucija iz 11 država, a najvećim dijelom financira se putem nacionalnih i međunarodnih znanstveno-istraživačkih projekata te iz komercijalnih aktivnosti, što ga čini jedinstvenim znanstveno-istraživačkim odjelom u hrvatskoj akademskoj zajednici, ističu na riječkom Medicinskom fakultetu.

Ured za projektni menadžment Centra sudjelovao je u pripremi više od stotinu projektnih prijedloga, dok je 40 projektnih prijedloga, vrijednih 10,5 milijuna eura, financirano sredstvima nacionalnih, EU i međunarodnih fondova, programa i agencija za podršku znanosti.

Zahvaljujući projektima koji se provode, u Centru je do sada nabavljeno 200-tinjak komada znanstveno-istraživačke opreme te zaposleno više od 40 poslijedoktoranada, doktoranada, laboratorijskih inženjera i tehničara.

Desetu godišnjicu rada Centar za proteomiku obilježit će 29. i 30. rujna znanstvenim simpozijem 'Viral pathogenesis and immunity', na koju su pozvani brojni znanstvenici iz Europe i svijeta s kojima Centar za proteomiku održava dugogodišnju uspješnu suradnju.

Iako je sastavni dio Medicinskog fakulteta u Rijeci, Centar za proteomiku financira se najvećim dijelom iz kompetitivnih znanstveno-istraživačkih projekata, nacionalnih i međunarodnih, te iz komercijalnih aktivnosti, što ga čini jedinstvenim znanstveno-istraživačkim odjelom u hrvatskom akademskom okruženju.

Nedavno je riječki Novi list objavio veliku priču o značajnom, ne samo u hrvatskim već i svjetskim okvirima, projektu ovog Centra u sklopu kojeg su riječki znanstvenici počeli svoju potragu za za cjepivom protiv tumora na mozgu. Pojedinosti i značaj ovog velikog pothvata objasnio je u razgovoru za riječki dnevnik dr. Hrvoje Šimić, neurokirurg i mladi znanstvenik Centra za proteomiku, a odnedavno i voditelj spomenutog projekta koji istražuje koncept potencijalnog cjepiva koje bi u budućnosti moglo liječiti glioblastom, jedan od najzloćudnijih tumora mozga.

Sam projekt vrijedan je 450 tisuća kuna, a riječki su znanstvenici su od Svjetske banke dobili 350 tisuća kuna za istraživanje eksperimentalnog cjepiva koje bi paralelno trebalo stvoriti imunost na citomegalovirus i ojačati imunološki odgovor na tumor kojemu taj virus pomaže u otpornosti na konvencionalne metode liječenja poput kemoterapije.