STUDENTSKO VIJEĆA FFZG-a

'Sramotno je da se studente naziva lažomatima i poslušnicima stranaka'

26.09.2016 u 12:53

Bionic
Reading

Studentsko vijeće zagrebačkog Filozofskog fakulteta (FF) izjavom za javnost u ponedjeljak je poručilo da je borba studenata i nastavnika sasvim opravdana jer je fakultet u nezavidnoj blokiranoj poziciji u kojoj je demokracija zamijenjena autokracijom, a akademski uzusi komunikacije i ponašanja zamijenjeni prijetnjama i zastrašivanjem

'Stav Studentskog vijeća odražava stavove većine studenata, a u ovom pogledu to se odnosi na nužnost poštivanja temeljnih demokratskih procedura institucije u, stoji u izjavi u kojoj Vijeće, kao tijelo koje okuplja sve studentske predstavnike na Filozofskom fakultetu, traži reakcije od dekana Vlatka Previšića, rektora Damira Borasa, studentskog pravobranitelja Matije Kikelja te Studentskog zbora zagrebačkog Sveučilišta u Zagrebu 'na neprimjeren diskurs kojime se nastoji ocrniti' borbu studenata i nastavnika Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Trenutni događaji na FF-u, ističe Vijeće, onemogućuju normalno funkcioniranje fakulteta kao institucije. 'Kao studentski predstavnici koji redovno prisustvujemo sjednicama svojih odsječkih vijeća svjesni smo teškoća i problema s kojima se susreću studenti na svim razinama studija. Oni sežu od onih najelementarnijih poput pojedinih ispita i kolegija sve do onih najkompleksnijih koji se tiču uopće funkcioniranja studija u cjelini te institucije koja treba moći osigurati kvalitetan rad, učenje i polaganje ispita svim studentima. Upravo je ovo potonje trenutno najugroženije zahvaljujući katastrofalnom načinu upravljanja institucijom od strane dekana Previšića kojemu je već više puta zapravo iskazano nepovjerenje', poručuju.

Krajnje sramotnim, Studentsko vijeće drži to što se 'usred ispitnih rokova knjižnica ranije zatvara, a kasnije otvara, i to sve pod budnim okom zaštitara koji su dovedeni na Fakultet iz još uvijek ne do kraja razjašnjenih razloga', kao i to što se 'priječi normalan rad studentskih službi u vrijeme kada studenti moraju obavljati administrativne poslove, i to opet sve pod budnim okom zaštitarske službe'.

Također, krajnje sramotnim drže to što studenti ne mogu više imati pristup onim fakultetskim prostorijama u kojima se nalaze dokumenti brojnih studentskih udruga, kao i časopisi i zbornici na kojima su studenti radili, kao i to da se iz Fakultetskog vijeća nasilno isključuje upravo studentske predstavnike 'i to kada se jedna od točaka dnevnoga reda tiče školarina za sljedeću akademsku godinu'.

'Krajnje je sramotno da se studente naziva poslušnicima različitih političkih stranaka te da ih se proziva 'automatima koji lažu'. Krajnje je sramotno da institucija ne može normalno i pravilno funkcionirati samo zato što njezin čelnik ne želi poštovati legitimne demokratske procedure', poručuje Studentsko vijeće.

Ono smatra da je u takvim kriznim situacijama, kada se na sve moguće načine nastoji suspendirati studentski glas iz formalnih institucija te kada pritom ne postoji nikakva reakcija viših instanci na zlostavljanje demokratskih procedura, sazivanje Plenuma jedini način 'da se izvrši veća inkluzija studentskih masa u aktivnu participaciju u ovim nemilim događajima'.

'Voda je ovaj put stvarno došla do grla što najbolje znamo iz komunikacije s kolegama koje predstavljamo na svojim odsječkim vijećima gdje još, na sreću, nije došlo do isključivanja od odlučivanja i utjecanja na odluke, bez obzira na poneke nedostatke koje smo krenuli rješavati i zbog čega smo se uopće okupili u ovo krovno tijelo svih studentskih predstavnika na Filozofskom fakultetu', navodi u izjavi Studentsko vijeće.