KARLOVAČKE BIZARNOSTI

Nakon mosta za nikamo, imaju i napola obnovljen most

26.09.2016 u 13:55

Bionic
Reading

Osim mosta koji ne vodi nikamo, karlovački kraj sad ima i dotrajali most obnovljen samo do pola. Naime, dio drvenog mosta preko Dobre koji povezuje naselja Tomašnicu i Zadobarje kod Karlovca, za koji je nadležna Županijska uprava za ceste, obnovljen je, ali nije polovica koja je u nadležnosti Grada Karlovca

Godinama mještani upozoravaju na problem dotrajalog mosta starog više od 35 godina pa ne čudi da su ih radovi koji su počeli, doduše taman prije izbora, razveselili s obzirom na to da se ranije tu i tamo zamijenilo tek pokoju dasku. No nakon što su prošli izbori radovi su stali – pola mosta je popravljeno, postavljene su nove daske, a druga polovica je ostala netaknuta.

Svi oni mostom se služe na vlastitu odgovornost, a pred njim su postavljeni znakovi zabrane prometa, no iz pravca Zadobarja osim njega stoje i znak za prednost prolaska i zabranu prometa vozilima težim od dvije tone. Mještanima nitko ne nudi drugo rješenje pa su primorani koristiti se i nesigurnim mostom kraj kojeg ponekad patrolira i policija i kažnjava vozače u prekršaju, požalili su se 24sata.hr.

Mještani ne znaju kome se obratiti, nadležni se 'loptaju'

Predsjednik Mjesnog odbora Tomašnice Ivan Hrastovčak kazao je kako ne znaju kome se obratiti, a već desetak godina čekaju da most, kojim je promet svake godine sve veći, uđe u plan obnove ili izgradnje novog.

'Most je u nadležnosti Županijske uprave za ceste (ŽUC) i Grada Karlovca i u fazi je popravka. Započelo se sa sanacijom drvenog dijela, no to su samo popravci kojima ga nastojimo osposobiti', rekao je direktor ŽUC-a Boris Kozjan za 24sata.hr, uz napomenu da je nužno izraditi novi projekt za gradnju novog mosta, a sanacija će uskoro biti gotova.

No od suvlasnika mosta, Grada Karlovca, Nova TV, kako piše dnevnik.hr, dobila je drugu priču: 'Nismo imali informaciju kada su oni pristupili 'šminkanju' dijela mosta kojem su suvlasnici', kazala je Vesna Ribar iz ureda Grada Karlovca, rekavši kako oni u 'šminkanju', kako ga nazivaju, ne žele sudjelovati i poručila: 'Trebamo prionuti projektiranju i konstrukciji, odnosno izgradnji. Očekujemo da ćemo ove godine prionuti izradi projektne dokumentacije.'

Osim poluobnovljenog, karlovački kraj resi i 'most za nikamo'

U međuvremenu, dok se javnost iščuđava poluobnovljenom mostu preko Dobre, valja podsjetiti i na most preko Korane koji ne vodi nikamo, a riječ je o onom izgrađenom 2009. godine, dvije godine nakon što su pokojni ministar Branko Vukelić te stranački mu kolege i ondašnji ministri Berislav Rončević te Božidar Kalmeta pokrenuli radove.

Dvije godine nakon završetka radova na građevini vrijednoj milijune kuna nije se događalo ništa, a potom je bila najava da kreće gradnja pristupnih prometnica u dužini od 6,2 kilometra, ali ni od toga nije bilo ništa, a most je u međuvremenu prozvan Vukelićevim mostom

Godinama se nije događalo ništa, a onda je zamjenik ministra prometa u tehničkoj vladi Miro Škrgatić, inače bivši karlovački gradonačelnik, tijekom rujanske predizborne kampanje, iščuđavajući se tome što taj most godinama stoji u kukuruzištu, najavio nastavak realizacije projekta. Za kaportal je kazao da projekt kreće za oko dvije godine, dok se prometnicu nanovo ne projektira, jer će nova brza cesta ipak biti dvotračna, sa zaustavnim trakama, a ne više četverotračna, kakav je i most.