IVAN VRDOLJAK:

'Zbog Glasnovićevog ekstremizma danas je tužan dan za demokraciju'

24.09.2016 u 15:41

Bionic
Reading

U povodu objave na Facebooku zastupnika Željka Glasnovića, koji se obrušio na studente Filozofskog fakulteta koji su se pobunili protiv dekana Vlatka Previšića, Hrvatska narodna stranka (HNS) ocijenila je u subotu kako taj politički ekstremizam o dolazi od zastupnika Hrvatskog sabora koji bi trebao osigurati potrebnu većinu za formiranje Vlade te zaključili kako je danas tužan dan za demokraciju u Hrvatskoj

'Nakon što se u javnom prostoru pojavio jezovit tekst koji je u 15-ak rečenica sažeo svo zlo nataloženo u političkom ekstremizmu – od iracionalne mržnje, vrijeđanja, mitomanije i laži, zatočenosti u scenografiji prošlosti, prijezira znanja i obrazovanja, suštinskog nerazumijevanja i negiranja demokracije, preko neobuzdanih frustracija, pa sve do prijetnji raznim oblicima nasilja, možemo samo ustvrditi da je danas tužan dan za demokraciju u Hrvatskoj', navodi HNS u priopćenju.

Glasnović je u objavi, među ostalim, napisao kako na Filozofskom 'društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće sebi osigurati ugodnu lijenost. Njih vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove kao npr. Uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u'. Prosvjednici su za Glasnovića 'manjinska banda od dvjestotinjak anarhista i boljševičkih sotonista koja blokira rad fakulteta i sprečava studij više od 7.000 polaznika Filozofskog fakulteta" te poručio kako se u "u razvijenim demokracijama, kad manjina tlači većinu, to rješava pendrekom i suzavcem'.

'Činjenica da izgovoreni ekstremizam u ovom slučaju ne dolazi od politički anonimne osobe, nego od izabranog predstavnika naroda u Hrvatskom Saboru, Željka Glasnovića, koji se proteklih dana spominje kao onaj čiji glas bi trebao omogućiti potrebnu većinu za formiranje nove hrvatske vlade, tim više žalosti', poručio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak

'Riječ je o istom onom političaru Glasnoviću koji je na političku pozornicu stupio kao jedan od glasnogovornika HDZ-a Tomislava Karamarka. Drugi glasnogovornik bio je Zlatko Hasanbegović koji je upravo ovih dana rekao da u hrvatskoj politici nikad nije bilo ekstremizma. Kad čitam te gnjusne Glasnovićeve uvrede i prijetnje studentima strah me i pomisliti što bi to po Hasanbegoviću sadržavao politički ekstremizam, jer ispada da su ove fašistoidne tirade za njega – politički realizam', napisao je Vrdoljak na svojoj Facebook stranici.

Dodaje kako glavni kandidat za mandatara nove hrvatske vlade, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i dalje izbjegava javno reći da takvom ekstremizmu nema mjesta u Hrvatskoj, i dalje kalkulirajući hoće li mu Glasnovićevi i Hasanbegovićevi glasovi trebati u Saboru.

'Ja ne kalkuliram i jasno kažem – ne ekstremizmu u Hrvatskoj!', poručio je Vrdoljak i pozvao Plenkovića da se izjasni o takvom ekstremizmu i ljudima koji su, ako se ne pokaže drugačije, a na žalost svih građanki i građana Hrvatske, glas novog saziva Sabora.

Vrdoljak kaže kako HNS, kao stranka koja se zalaže za poštivanje prava svakog pojedinca na slobodu kretanja, mišljenja i govora, ne može ostati ravnodušna prema događanjima na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te je izrazio podršku studentima Filozofskog fakulteta u njihovoj kontinuiranoj borbi za zaštitu temeljnih studentskih i individualnih prava i sloboda.