PREDVIĐA BOLJE OD BABE VANGE

Bivši ministar Vrdoljak otkrio nam je zašto je prodao biznis od kojeg bi danas masno zarađivao

15.07.2022 u 14:22

Bionic
Reading

Bivšem predsjedniku HNS-a i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku, koji se prije nekoliko godina povukao iz politike i posvetio privatnom biznisu, jedna investicija ipak je propala. Premda je svojevremeno kupio tvrtku Flight Delay, koja putnicima spašava novac od propalog ili odgođenog avionskog leta, taman uoči golemog globalnog poremećaja u avionskoj industriji - koji bi mu, dakle, trebao predstavljati izvanrednu poslovnu priliku - njegova tvrtka je ugašena

Po službenim podacima iz sudskog registra, Flight Delay prestao je postojati 22. travnja ove godine.

Tvrtka je osnovana prije nešto više od četiri godine, a kao njeni tadašnji vlasnici navedeni su bivši novinar Sanjin Španović te Vanja Peh. Dvije godine kasnije Ivan Vrdoljak formalno postaje vlasnik i direktor.

'Zapravo smo je osnovali zajedno. U prvom periodu tvrtku je vodio Španović, a kasnije ja', kaže danas Vrdoljak za tportal.

Flight Delay trebao je funkcionirati po jednakom principu kao i druge slične tvrtke diljem Europske unije: javljaju im se putnici kojima je let otkazan ili je kasnio više sati, odnosno kojima je zagubljena prtljaga, jer zahvaljujući europskim propisima uglavnom ostvaruju pravo na odštetu. Tvrtka u njihovo ime pokreće i vodi cijeli proces, a nakon uspješnog ishoda naplaćuje 25 posto od odštete.

'Izgleda da sam najveći vizionar Hrvatske, koji bolje od Babe Vange predviđa što će se odigrati za tri mjeseca. No šalu na stranu, one koji misle da sam htio zaraditi na koroni moram razočarati. Naime EU je donio odluku po kojoj zabranjuje zaradu na naknadama koje bi se mogle dobiti zbog otkazanog ili zakašnjelog leta. Moj prijatelj odvjetnik mi je u jednom razgovoru spomenuo da radi neka zastupanja pojedinaca i da tu postoji potencijal za zaradu. Stavili smo na papir sve troškove i planove te sam zaključio kako je to posao budućnosti jer će putnici i turisti ubuduće tražiti sve veću zaštitu svojih prava. Evo što konkretno radimo: putniku kasni let dva-tri sata ili je otkazan ili se zagubila prtljaga. Javi se nama i kaže koji ima problem, a mi potom sve ostalo pravno rješavamo. Potražujemo od kompanija u ime klijenata naknadu štete i, ako je naplatimo, uzimamo 25 posto od naknade. Ljudi zapravo niti ne znaju da imaju to pravo, a i kad znaju, teško s velikim kompanijama sami izađu na kraj jer ne znaju gdje, što ni kako uopće treba poslati i tražiti. Inače, lani sam imao jednu uplatu Lufthanse i to je do sada jedina uplata', kazao je Vrdoljak u svibnju 2020. godine za 24 sata.

Danas za tportal priznaje da ipak nije išlo onako kako je planirano.

'Upravo ta odluka Europske komisije, koja je ukinula naknade za otkazane letove ili one odgođene zbog koronavirusa, bila je presudna. Nisam imao želju čekati nekoliko godina, a imao sam i druge poslovne planove, pa sam ugasio ovu tvrtku', kazao nam je Vrdoljak.

Upitali smo ga žali li za tom odlukom jer se posljednjih tjedana diljem Europe zbog manjka osoblja otkazuju deseci tisuća letova, a putnici će češće izgubiti nego pronaći svoju prtljagu.

'Ne, nimalo. Drugi poslovi su mi dobro krenuli, a ne mogu istovremeno biti na više od četiri strane', priznaje Vrdoljak.

Projekt Highlander Izvor: Promo fotografije / Autor: Predrag Vučković i Bogdan Kosanović

U međuvremenu je, naime, investirao u osječki projekt Highlander, planinarski doživljaj koji nakon stokilometarske ture po Velebitu sada prodaje franšize za slične događaje diljem svijeta i već se proširio na više država - od Srbije i BiH do Austrije, Grčke, Egipta, Maroka, Portugala, Saudijske Arabije i drugih.

'U rujnu se Highlander održava u SAD-u, u Kaliforniji. Bit će to prva hrvatska franšiza u Americi', pohvalio se Vrdoljak te kaže da se u vlasništvo ove tvrtke uključio i američki Spartan kao druga najveća event kompanija na svijetu.

Bivši ministar gospodarstva preko svoje tvrtke Livit distributer je magazina The Economist u Hrvatskoj, kao i partner u izradi njegovog sadržaja te organizaciji dobro posjećenih konferencija pod ovim brendom.

Suvlasnik je i građevinske tvrtke Sunčani Žnjan sa splitskim HNS-ovcem Klementom Bašićem, koja investira u stambene zgrade iznad istoimene splitske plaže. Ova tvrtka dospjela je u fokus javnosti kada je izbila afera JANAF, jer istražitelji sumnjaju da je bivši šef ove državne tvrtke Dragan Kovačević jedan stanova u Bašićevoj i Vrdoljakovoj zgradi primio kao mito za namještanje unosnih poslova JANAF-a privatnim tvrtkama.