KRITIKA PRORAČUNA

Čačić: Još jednom propuštena prilika za izlazak iz krize

21.11.2009 u 16:40

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić smatra da je današnjim prijedlogom državnog proračuna za 2010. Vlada još jednom propustila priliku za izlazak iz krize

'Minimum pristojnosti koji bi trebala imati Vlada je da istovremeno kad građanima uvodi nove poreze, traži štednju i odricanja, sama sebi ne povećava troškove za više od 900 milijuna kuna, dok 600 građana hrvatske svaki dan ostaje bez posla', navodi Radimir Čačić, predsjednik Hrvatske narodne stranke, u priopćenju povodom Vladinog prijedloga proračuna za 2010. godinu, koji je danas proslijeđen Saboru na usvajanje. 

Ističe da prijedlog budžeta pokazuje kako je još jednom propuštena prilika za izlazak iz krize. 'Ovaj proračun nije promjena ponašanja koja nam je neophodna, već dodatni pokazatelj nesposobnosti. Posebno zabrinjava rast zaduživanja i kamata na dug koji pokazuju da Hrvatska uz ovakvu politiku tone sve dublje u živo blato. Iduće godine čekaju nas nova skupa zaduženja ili još gora varijanta, povećanje harača' procjenjuje Čačić.

Što se smjena u HAC-u tiče za Čačića su one su više nego očekivane. 'HAC je žarište potrošnje kroz koju su kombinacijom nesposobnosti i korupcije posljednjih nekoliko godina bačene milijarde kuna hrvatskih građana. Ključna odgovornost za to je na premijeru i resornom ministru, a nakon toga upravi tvrtke. Ugovori koji su potpisivani u HAC-u su bez sumnje štetni za Hrvatsku, a je li bilo kriminala pokazat će, nadam se, istraga USKOK-a', navodi Čačić u priopćenju dodajući da je novi predsjednik uprave HAC-a je provjereni HDZ-ov kadar, ali se za razliku od mnogih prije njega radi o dokazanom i kvalitetnom inženjeru.