VIŠE OD 8.000 KUNA MJESEČNO

HAZU: Povlašteni samo po dodatku mirovini

18.11.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) izvijestila je danas da njezini redoviti članovi nisu korisnici povlaštenih mirovina, kako se piše u medijima, već korisnici osobne starosne mirovine na koju ostvaruju pravo na dodatak na temelju Zakona o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

ZAGREB - Iz HAZU-a reagiraju na, kako kažu, netočne medijske napise i paušalne prikaze navodno povlaštenih mirovina u visini od 8313 kuna do 8470 kuna, jer je riječ o starosnim mirovinama kojima je pridodan dodatak od 3326 kuna.

Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ukupna prosječna mirovina redovitog člana Akademije od 8307,66 kuna, sastoji se od starosne mirovine koja prosječno iznosi 4981,66 kuna, te dodatka mirovini u iznosu od 3326 kuna.

Za razliku od korisnika tzv. povlaštenih mirovina čiji je prosječni radni staž u pravilu puno niži, redoviti članovi Akademije, ostvaruju mirovinu kao redoviti sveučilišni profesori, odnosno znanstvenici u zvanju znanstvenih savjetnika ili ugledni umjetnici s prosječnim stažem osiguranja od preko 41 godine.

Njihova osobna starosna mirovina određuje se prema općim propisima kao i za sve ostale umirovljenike. Na tako utvrđenu osobnu mirovinu, a na temelju Zakona o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, umirovljeni redoviti članovi Akademije ostvaruju još i pravo na dodatak mirovini, koji je određen u visini proračunske osnovice te iznosi 3326 kuna.

Iz HAZU-a napominju da se samo spomenuti dodatak mirovini u iznosu od 3326 kuna može smatrati kao povlaštena mirovina redovitih članova, a nikako ne, kao što se to upravo čini, i preostali veći dio njihove mirovine.