HRT ODGOVARA GRMOJI

'Debata Milanovića i Plenkovića nije izborna emisija'

09.08.2016 u 19:00

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija (HRT) odbacuje navode stranke Most nezavisnih lista koja je u svojemu današnjem priopćenju optužila javni medijski servis za pristranost zbog odluke o održavanju televizijske debate predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreja Plenkovića i predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zorana Milanovića koja će biti održana u petak, 12. kolovoza, na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 20 sati, priopćeno je s javnog servisa

S HRT-a dalje navode kako su uvjereni da javnost prepoznaje važnost sučeljavanja predsjednika tih dviju stranaka te da građani žele čuti njihova mišljenja o tome kako poboljšati društveno, političko i gospodarsko stanje u zemlji. 'Hrvatska radiotelevizija postupa u javnome interesu i podsjeća na to da je riječ o prvoj javnoj televizijskoj debati predsjednika dviju najutjecajnijih političkih stranaka u Hrvatskoj nakon više od 13 godina, a održat će se uoči početka predizborne kampanje za skore izvanredne parlamentarne izbore', poručuju s HRT-a.

Tvrde da Hrvatska radiotelevizija nije prekršila izborna pravila jer će se debata održati prije početka izborne kampanje koja počinje 16. kolovoza. 'Dakle, nije riječ o izbornoj emisiji, a Hrvatska radiotelevizija će se strogo pridržavati Programskih pravila za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. kojima se jamči ravnopravnost', naveli su s HRT-a.

Hrvatska radiotelevizija nadalje ističe kako ne stoje navodi iz priopćenja stranke Most nezavisnih lista, koje potpisuje njihov glasnogovornik Nikola Grmoja, o tome da je javni medijski servis prekršio 'sve demokratske norme' jer će se tijekom predizborne kampanje organizirati sučeljavanje svih kandidata i političkih stranaka čije liste prema relevantnim anketama u bilo kojoj od izbornih jedinica dobivaju više od četiri posto glasova birača. 'To je jedan posto manje od izbornoga praga, a to je utvrđeno Programskim pravilima o praćenju izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. koja su dogovorena u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom (DIP)', navode s HRT-a.

U priopćenju dalje navode da HRT ne 'forsira duopol', kako to navodi gospodin Grmoja, koji je u mnogim prigodama gostovao na javnome medijskom servisu, nego promiče pluralizam političkoga djelovanja te u svojim emisijama uvijek daje prostor i ostalim političkim opcijama. Na kraju, Hrvatska radiotelevizija smatra kako je današnje priopćenje stranke Most nezavisnih lista neprihvatljiv oblik političkoga pritiska na javni medijski servis i neće dopustiti utjecaj na uređivačku politiku političkim strankama, neovisno o njihovu predznaku.

'Programsko vodstvo i Informativni medijski servis Hrvatske radiotelevizije zahtijevaju od Mosta nezavisnih lista da ne pokušava utjecati na programske odluke i uređivačku politiku javnoga medijskog servisa', naglasili su s HRT-a.