PRESICA U HDZ-U

Plenković o Kalmeti, Milanoviću, Jokiću, Bandiću...

09.08.2016 u 19:28

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u 17 sati u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma 4 u utorak je pozdravio odluku Božidara Kalmete da se ne natječe za mjesto u Saboru na skorim izborima. Govorio je i o skorom sučeljavanju s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem te drugim političkim aktualnostima

'Vidjeli ste izjavu Božidara Kalmete da se neće kandidirati za Sabor. I na prošlim je izborima Kalmeta bio izabiran u Sabor, ali je stavio mandat u mirovanje nakon što je postao gradonačelnik Zadra. Razumijem i cijenim njegovu odluku jer je pokazao da je odgovoran prema dužnosti na koju je izabran', kazao je Plenković dodavši da je Kalmeta poslao poruku i drugim kolegama u IX. izbornoj jedinici te da se veseli suradnji u izbornoj kampanji. Naglasio je da Kalmeta ostaje u vodstvu stranke. Plenković je kazao da će se izborni program HDZ-a usvojiti na Središnjem odboru stranke vrlo skoro te da će mu odrednice biti koncentrirane na gospodarstvo i poduzetništvo i sve ono što birači očekuju od HDZ-a.

Odgovarajući na pitanje o reformi obrazovanja i najavi Narodne koalicije i prije svega SDP-a da u slučaju pobjede na izborima žele vratiti Borisa Jokića, Plenković je kazao da je reforma obrazovanja pitanje oko kojega je potreban nacionalni konsenzus podsjetivši da je u prošlosti oko niza zakona i došlo do takvog konsenzusa. Predsjednik HDZ-a poručio je da se reforma nastavlja i da žele pluralistički pristup reformi.
'Želimo pluralističko obrazovanje koje će omogućiti mladima radna mjesta budućnosti. Želimo da na snažnim temeljima obrazovanja budemo među prvima u Europi, ne kao danas', kazao je Plenković. Poručio je da nije bitan pojedinac i da nitko ne može privatizirati proces ustvrdivši da u Hrvatskoj ima mnogo stručnjaka.

Plenković je kazao i da je spreman za sučeljavanje s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem predviđeno u srijedu. 'Puno je tema. Bit će zanimljiva rasprava u petak', kazao je. Na upit strahuje li od Milana Bandića koji je agresivno krenuo u kampanju, Plenković je kazao da je Milan Bandić dugogodišnji gradonačelnik Zagreba koji ima specifičan stil i normalno je da svatko zagovara svoje adute.

Ne smatra se ugroženim ni od Bandića ni od bilo koga drugoga jer oni u HDZ-u dobro znaju koje su njihove prednosti. Također je kazao da će se nakon izbora vidjeti tko će dobiti koliku potporu birača i hoće li uopće neki prijeći izborni prag te će tada HDZ na osnovi programskih i svjetonazorskih sličnosti odlučiti s kim će surađivati.

Na pitanje hoće li se na izbornim listama naći imena Ivana Šukera i Zlatka Hasanbegovića o čemu se u utorak spekuliralo u javnosti, Plenković je kazao da će na listama biti nekih osvježenja, ali i nekih starih lica. Potom se ponovno vratio na SDP ustvrdivši da Milanović na izbore opet ide s istim ljudima i istim smjerom te očito želi još jedan izborni poraz kao i u studenome prošle godine kada je nakon tih izbora bio primoran napustiti premijersku poziciju nakon četiri godine. 'Želimo biti vjerodostojni i da s ljudima i programom vratimo povjerenje ljudi, a o svemu će reći program koji slijedi', zaključio je Plenković.