PORUKA POLITIČARIMA

'Ustavni sud se neće zaplesti u predizbornu kampanju'

27.07.2016 u 18:23

Bionic
Reading

Neslužbeni, ali potpuno javni poziv dijela sudaca Ustavnog suda 'da im se netko obrati' oko navodnog prekoračenja ovlasti vlade Tihomira Oreškovića, koja se u nekoliko slučajeva ponijela kao da nije opozvana i kao da je stanje potpuno redovno, zasad nije urodio plodom: Ustavnom sudu do sada nije pristigao nijedan zahtjev ili prijedlog na osnovi kojega bi mogao reagirati. Pa to neće ni učiniti

Ovom sudu nije dovoljno javno obraćanje stranke Pametno s mišljenjem ustavne stručnjakinje Sanje Barić, po kojoj je situacija zrela za izvješće Ustavnog suda o neustavnosti i nezakonitosti u ponašanju opozvane vlade - barem kako bi se precizirali zakoni koji definiraju vakuum između dvaju izbora i stvorila praksa za budućnost. U ovoj stranci posebno naglašavaju razrješenje ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu i imenovanje nove, kao potez na koji tehnički ministar Predrag Šustar nije imao pravo, a u međuvremenu se oglasila i Platforma 112 koja tvrdi da Vlada 'ugrožava ustavno-pravni poredak'.

Oni zamjeraju najavljeno donošenje Uredbe o izmjeni Zakona o HRT-u, kojom se mandat v.d. ravnatelja javne televizije planira produljiti za šest mjeseci. Ukoliko se to dogodi, najavljuju, službeno će se obratiti Ustavnom sudu.

Ostatak političke scene tek potiho rogobori protiv zalaufane Oreškovićeve vlade ili, u slučaju SDP-a, kroz neslužbene izvore plasira tvrdnje da bi sam Ustavni sud samoinicijativno trebao proučiti poteze poput brisanja nekih tvrtki s popisa onih od strateškog državnog interesa, donošenja uredbe o pravu građenja na šumskom zemljištu - odnosno otvaranju puta za golf terene - ili natječaja za predsjednike uprava HC-a, HAC-a i HŽ infrastrukture. Tu je cijela serija neobičnih poteza tehničkog ministra Šustara, recimo pokretanje procedure izmjena Zakona o sportu

'Ako netko ima problem ili sumnje, neka sjedne i napiše o čemu se radi. Samoinicijativno nećemo reagirati, niti nam pada na pamet ući u škare i zaplesti se u predizbornu kampanju', kazao je za tportal jedan iskusan sudac Ustavnog suda, pod uvjetom da ga ne imenujemo.

'Pitanje je što od svih Vladinih poteza koji se spominju u javnosti ima formu konačnog pravnog akta, a što je, recimo, tek raspisivanje natječaja za nekakvo imenovanje. Tehnička vlada ima mogućnost donositi uredbe sa zakonskom snagom, a tek ispitujući svaki pojedinačni potez moglo bi se utvrditi je li prekoračila svoje ovlasti i jesu li narušene temeljne ustavne vrednote. Ustavni sud neće samoinicijativno postupati bez prijeke nužde i sumnji da je vladavina prava ozbiljno narušena ili teško povrijeđena', zaključuje ovaj ustavni sudac.

Od svih navodno dvojbenih poteza nositelja vlasti njemu se, čisto privatno, najozbiljnijim učinila odluka o slanju kontingenta hrvatskih vojnika na istok Europe, uz granicu prema Rusiji, o čemu je prošlog tjedna govorila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Procedura za to, naime, uključuje prijedlog vlade, potvrdu Sabora i tek na koncu potpis same predsjednice.

U ovom slučaju, međutim, zasad nema straha. Provjerili smo u Uredu predsjednice, vojnici neće napuštati Hrvatsku prije nego što se kompletna procedura ispoštuje.

'Predsjednica je u Litvi samo izrazila namjeru i spremnost za slanje vojnih snaga, ali to se u ovom trenutku ne može provesti i ta činjenica također je jasno objavljena. Odluka o slanju nije i neće biti potpisana mimo procedure', kazao je za tportal predsjedničin glasnogovornik Luka Đurić