BELOBRAJDIĆ O IMENOVANJU

'Ne znam koji su Hasanbegovićevi motivi, možda moje nagrade'

29.07.2016 u 08:52

Bionic
Reading

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović imenovao je novo peteročlano Povjerenstvo za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva, tijelo koje će de facto odlučivati o raspodjeli državnih sredstava za 2017. godinu: U njemu će u ovoj rundi sjediti Dubravka Brezak Stamać, Snježana Šetka, Julijana Matanović, Mate Maras i Tanja Belobrajdić. Posljednje ime sasvim sigurno izazvat će podizanje mnogih obrva jer je u javnosti - osim višestruko nagrađenim romanom 'Crni kaput' - više puta kroz medije povezivano s mračnim događajima u splitskoj Lori tijekom rata, odnosno mučenjem zarobljenika i civila srpske nacionalnosti. No, DORH je nedavno kao neosnovanu odbacio prijavu protiv nje

Kaznenu prijavu koju je 2009. godine protiv Tanje Belobrajdić podnio aktivist Tonči Majić Državno odvjetništvo odbacilo je kao neosnovanu, tretirajući je u tom procesu samo kao svjedoka. No unatoč tome dio medija periodično ju - pozivajući se na iskaz dvaju svjedoka - proglašava 'mučiteljicom iz Lore', zloglasnom suprugom tadašnjeg zapovjednika Vojno-istražnog centra u Splitu Tomislava Duića. On je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora i prije nekoliko mjeseci uhićen je u Splitu nakon petnaestogodišnjeg bijega.

Od bivšeg supruga Belobrajdić se rastala 1994. godine, a svaki novinski tekst o sebi prati i potom podnosi sudske tužbe koje mahom dobiva u svoju korist. Svjedoci preko kojih su je teretili za mučenja nisu je prepoznali na suočavanjima. Imenovanje u Hasanbegovićevo povjerenstvo iznova ju je stavilo pod svjetlo reflektora, pa smo je upitali kako je do njega uopće došlo i poznaje li tehničkog ministra kulture.

Ne poznaje ministra Hasanbegovića

'Ne, ne poznajem ministra Hasanbegovića. Nikada se nismo sreli ili kontaktirali na bilo koji način, pa sam i iznenađena time da se u nekim medijskim krugovima orkestrirano povezujem s njegovim imenom. Dapače, uz svu nepravdu i neugodnosti koje su mi priredili, idealno sam poslužila kao još jedan, dodatni balast koji se tom čovjeku stavlja oko vrata', kaže Belobrajdić za tportal. Tvrdi da su prije imenovanja u Povjerenstvo za potpore kontaktirali s njom tek iz Službe za knjigu i nakladništvo u sklopu Ministarstva kulture.

'Dakle, ne poznajem ministra i ne znam koji su njegovi motivi, to morate pitati njega. Možda dvije velike nagrade koje sam dobila za roman 'Crni kaput'? Imenovanje mi predstavlja čast i izazov, pa ako se za potporu i prijavi netko od ljudi koji su poticali linč na mene - a nažalost bilo ih je i u književnim krugovima - mogu biti sigurni da ih neću prosuđivati po tome, nego isključivo po tekstu koji su poslali', tvrdi Belobrajdić. Time bi na neobičan način mogla dogoditi situacija inverzna onoj iz mandata prošle vlade: Belobrajdić je, naime, kao osoba koju se refleksno povezuje s desničarskim krugovima dobila potporu od ljevičarske garniture na vlasti.

Dehumanizirana javnim linčem

'Da, prosudbeno vijeće imenovano od prethodne vlade dodijelilo mi je tromjesečni poticaj, a ta je činjenica kasnije redovito tumačena na optužujući način, tobože kao nagrada u nekakvom imaginariju 'desničarske zavjere' - što nije samo netočno i zlonamjerno, već u krajnjoj instanci i opasno kao društvena pojava. Čula sam već komentare kako su neki članovi povjerenstva bili u sukobu interesa, ali takve se priče povlače kod svih povjerenstava na ovome svijetu. Hrvatska je mala zemlja, književni krug još je manji i nemoguće je izbjeći da nekoga manje ili više poznajete, da nikada niste surađivali i slično. Što se mene osobno tiče, držat ću se kvalitete i raditi savjesno, a nikakve privatne ili ideološke stvari neće utjecati na moju prosudbu', zaključuje Belobrajdić

Novinarima koji se povremeno dotaknu njezinog imena zamjera da dolaze 'iz uvijek istog kruga', da joj se nikada nisu obratili za njezinu stranu priče te da su svojom 'difamirajućom kampanjom' izazvali brojne neugodnosti i prijetnje zbog kojih je bila prisiljena obratiti se policiji.

'Dehumanizirali su me orkestriranom i usmjerenom akcijom, bez podignute optužnice osudili i prepustili linču javnosti, a da nijednog trenutka nisu ostavili otvorenom mogućnost da griješe oni. Ponijeli su se kao polubogovi uništavajući tuđe živote - a cijeloj družini uporište je bila famozna kaznena prijava koju je protiv mene podnio čovjek koji me godinama sustavno maltretira i proganja. A baš nitko od tih medija nije objavio da je tu kaznenu prijavu DORH odbacio kao neosnovanu. Ja sam im uvijek na raspolaganju i to su jedina mjesta na kojima se trebam pravdati, a ne u medijima ili na ulici’, zaključuje - nekad braniteljica Vukovara a danas književnica - Tanja Belobrajdić