NAKON 15 GODINA BIJEGA

Konačno uhićen bivši zapovjednik Lore, osuđeni ratni zločinac

19.02.2016 u 21:10

Bionic
Reading

U petak rano ujutro u Splitu je po tjeralici uhićen i radi izdržavanja kazne u zatvor na Bilicama sproveden Tomislav Duić (47), pravomoćno osuđen zbog ratnog zločina na osmogodišnju zatvorsku kaznu u slučaju Lora 1, potvrdio je glasnogovornik splitskog Županijskog suda Damir Romac. Hini je izjavio da je Duić uhićen u 6.30 sati ispred stambene zgrade u Jeretovoj ulici nakon čega ga je policija odvela na izdržavanje kazne

Duić je u slučaju Lora 1 kao zapovjednik bivšeg Vojno-istražnog centra Lora pravomoćno osuđen na osam godina zatvora. Bio je u bijegu gotovo 15 godina i osuđen je u odsutnosti. Osim Lore 1 njegovo se ime našlo i u optužnicu u slučaju Lora 2 koji je na istom sudu počeo u rujnu prošle godine.

Krajem kolovoza prošle godine u Žaboriću na šibenskom području je uhićen i Emilio Bungur (56) koji je također dok je bio u bijegu optužen za ratni zločin u Lori 1992. U slučaju Lora 2, uz Bungura su optuženi Tomislav Duić, Tonći Vrkić, Ante Gudić te Anđelko Botić. Svi su već pravomoćno osuđeni u prethodnom slučaju gdje im se sudilo za ratni zločin nad civilima u Lori. Uz Duića koji je osuđen na osam godina zatvora, Vrkić je dobio sedam godina, a Bungur, Botić i Gudić svaki po šest godina zatvora.

U postupku Lora 2, koji vodi sudac Vladimir Živaljić, tereti ih se za ratni zločin nad vojnim zarobljenicima. Optužnica je podignuta 2009., a godinu dana kasnije je zatraženo suđenje u odsutnosti za Duića i Bungura koji su bili u bijegu. Vrhovni sud je 2012. odobrio glavnu raspravu u njihovoj odsutnosti te je pripremno ročište prvi put zakazano krajem 2014., no čak je dva puta odgađano. Prvi je put održano tek krajem lipnja prošle godine, i to nakon nekoliko prosvjeda braniteljskih udruga i obitelji optuženika pred zgradom suda.

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću podsjeća da se u ovom slučaju Duiću i Bunguru na teret stavlja psihičko i fizičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA i srpskih paravojnih formacija. Trojica zarobljenika (Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vade Savić) preminula su od zadobivenih ozljeda. Podaci prikupljeni od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava pokazuju da je žrtava bilo i više.

Pripadnici 72. bojne Vojne policije HV-a - Tomislav Duić, zapovjednik Vojnog zatvora Lora, Tonči Vrkić, Anđelko Botić, Emilijo Bungur i Ante Gudić te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić - u sudskom predmetu Lora 1 osuđeni su jer je Sud na temelju izvedenih dokaza nedvojbeno utvrdio da su u razdoblju od ožujka do rujna 1992. u Vojno-istražnom centru Lora u Splitu, bez ikakvog pravnog osnova, držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, vrijeđajući njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavajući ih, fizički i psihički zlostavljajući ih, te su ih pri tom mučili i tjelesno kažnjavali - sve do usmrćenja nekih od njih: Gojka Bulovića i Nenada Kneževića. Presuda je u cijelosti potvrđena od strane Vrhovnog suda RH-a i postala je pravomoćna 6. veljače 2007. godine.

Josip Bikić dragovoljno se u studenome 2008. predao hrvatskim vlastima i zatražio obnovu postupka te u potpunosti priznao krivnju i izrazio kajanje.