ODLUČIO NO HRT-A

Pokreće se postupak postavljanja privremenog upravitelja HRT-a

18.07.2016 u 15:36

Bionic
Reading

Nadzorni odbor (NO) Hrvatske radiotelevizije (HRT) u ponedjeljak je donio odluku o pokretanju postupka pred Trgovačkim sudom u Zagrebu radi postavljanja privremenog upravitelja HRT-a, nakon što sadašnjem vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću istekne šestomjesečni mandat

Predsjednik NO-a Šenol Selimović priopćio je da je u ponedjeljak održana elektronička sjednica na kojoj je, među ostalim, odlučeno o 'pokretanju postupka pred Trgovačkim sudom u Zagrebu radi postavljanja privremenog upravitelja HRT-a, nakon što vršitelju dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a istekne mandat na koji je imenovan Odlukom Hrvatskoga sabora od 4. ožujka 2016. godine'.

Selimović
je prošlog tjedna ustvrdio da je, nakon isteka Kovačićeva šestomjsečnog mandata početkom rujna, jedina zakonska mogućnost postavljanje privremenog upravitelja koji će voditi poslovanje do imenovanja novog glavnog ravnatelja temeljem javnog natječaja, odnosno kada se konstituira novi saziv Hrvatskoga sabora.

No, na Vladinoj web stranici e-Savjetovanja objavljen je prijedlog kojim tehnička Vlada uredbom sa zakonskom snagom želi izmijeniti odredbu Zakona o HRT-u tako da se mandat vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja produlji sa šest mjeseci na godinu dana.

Hrvatsko novinarsko društvo u nedjelju je priopćenjem osudilo takvu namjeru tehničke Vlade navodeći da se na taj način pokušava sačuvati postojeće stanje na HRT-u do parlamentarnih izbora pa i mjesecima nakon njih.

NO HRT-a je na sjednici u ponedjeljak odlučio i o poništenju javnog natječaja za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a, objavljenog u Narodnim novinama 21. lipnja 2016. Usvojio je i Godišnje izvješće o radu NO-a te provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za razdoblje 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2015.

NO je odlučio i o smjernicama koje su dane Ravnateljstvu HRT-a temeljem preporuka Revizorskog odbora HRT-a i istaknutih pitanja navedenih u Godišnjem financijskom izvješću i Izvješću neovisnog revizora za 2015. s 'ciljem postizanja pozitivnih poslovnih rezultata u 2016. i otklanjanja uočenih poslovnih rizika', stoji u priopćenju.