POKRENUTO SAVJETOVANJE

Vlada želi produljiti Kovačiću mandat za šest mjeseci

15.07.2016 u 14:44

Bionic
Reading

V. d. ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić mogao bi tu dužnost obavljati i nakon što mu 4. rujna istekne šestomjesečni status vršitelja dužnosti propisan zakonom. Naime, Vlada RH pokrenula je danas savjetovanje oko donošenja Uredbe kojom bi se izmijenio članak 19.a stavak 4. Zakona o HRT-u na način da se rok za obavljanje poslova vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a sa šest mjeseci produlji na dvanaest mjeseci

Savjetovanje oko donošenja Uredbe trajat će narednih deset dana, a iako je Kovačić slovio za favorita kao nasljednik Goran Radmana bez prefiksa v. d. to se nije dogodilo jer unatoč tome što su obavljeni razgovori s petoricom kandidata, saborski Odbor za informatizaciju i medije nije imao kvoruma za odlučivanje o tome koga predložiti Saboru na izglasavanje. Kako je Sabor u međuvremenu donio odluku o samoraspuštanju s današnjim danom, nastala je rupa.

O svemu ovom tportal je već pisao, a Nadzorni odbor HRT-a ovu je situaciju planirao riješiti tako da od Trgovačkog suda na temelju Zakona o ustanovama zatraži imenovanje privremenog upravitelja HRT-a.

'I mi smo danas doznali da je Vlada pokrenula savjetovanje na tu temu. Mi i dalje ostajemo pri tome da je jedno od rješenja imenovanje privremenog ravnatelja Trgovačkog suda. Naravno ako Vlada donese Uredbu i napravi izmjenu Zakona, mi ćemo to poštovati', kazao je Šenol Selimović, predsjednik NO-a HRT-a dodavši da bi se nešto više o ovome moglo znati u ponedjeljak nakon telefonske sjednice NO-a.

Osnovnu za donošenje Uredbe Vlada je pronašla u prvom članku Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora.