NIJE U KAMPANJI, ALI...

Orešković: Neću osnovati svoju stranku ni nezavisnu listu

30.06.2016 u 14:02

Bionic
Reading

Opozvani premijer Tihomir Orešković u Splitu je otvorio Ljetnu školu Europske mreže ideja, skup u organizaciji Europske pučke stranke (EPP), na kojemu je govorio s kandidatom za predsjednika HDZ-a Andrejem Plenkovićem i vršiteljem dužnosti predsjednika te stranke Milijanom Brkićem. Prethodno se iza zatvorenih vrata sastao sa šefom europskih pučana Manfredom Weberom, da bi im se nakon petnaestak minuta pridružili Brkić, Plenković i preostali HDZ-ovi eurozastupnici

Orešković tvrdi da nije u predizbornoj kampanji i još uvijek odbija odgovoriti na pitanje hoće li se pridružiti Mostu, s čijim šefom Božom Petrovom će provesti cijeli četvrtak u posjetu Sinju. Kaže da ima vremena i da ne treba žuriti s odlukama. No barem je decidirano zanijekao da planira osnovati svoju stranku ili nezavisnu listu.

'Neću to napraviti, moje jučerašnje izjave su se krivo shvatile. Na povratku iz Bruxellesa sastao sam se sa slovenskim premijerom Cerarom i razgovarali smo o tome kako je on krenuo u politiku. Lijeva i desna stranka nisu nudile nove ideje i zato se našla grupa ljudi koja je formirala stranku. Dakle, moja poruka je više trebala biti da Hrvatska treba nove ideje i promjene, mislim da smo svi to vidjeli. U ovih nekoliko mjeseci premijerskog mandata vidio sam da Hrvatska ima ogroman potencijal, no situacija je takva kakva jest. Nadam se da će netko aktivirati taj potencijal: zemlja je prekrasna, ali njene mogućnosti nisu ostvarene', kazao je Orešković u Splitu.

'Ne vjerujem u pokušaj nametanja uvođenja eura'

Ponovio je da se ne nalazi u predizbornoj kampanji: upravo se vratio iz Bruxellesa, u ponedjeljak putuje u Pariz. Ukratko, kaže, radi svoj posao.

Orešković skeptičan prema najavama da će Europska komisija pokušati nametnuti uvođenje eura Hrvatskoj i preostalih sedam članica EU-a koje to još nisu učinile, kako su ovog tjedna spekulirali europski mediji.

'Ne, ne vjerujem u to. Jedna od tema na sastanku Europskog vijeća bila je da nacije i zemlje članice čak dobiju veće pravo glasa, tako da bi mi bilo čudno kad bi Europska komisija - pogotovo nakon Brexita - forsirala to pitanje', kazao je, dodavši da uvođenje eura 'možda jest cilj danas ili sutra', no kriterij o visini javnog suda još nije ispunjen.

Emotivan susret s Davidom Cameronom

Na otvaranju EPP-ovog skupa Orešković je prepričao dojmove sa sastanka Europskog vijeća nakon odluke o izlasku Velike Britanije iz Europske unije: prvog dana na susretu s Davidom Cameronom bilo je 'vrlo emocionalno i s puno toplih riječi', a drugog dana šefovi preostalih 27 zemalja razmatrali su koje promjene treba napraviti i kako države mogu bolje slušati svoje građane, koji sve teže prate entuzijazam njihovih lidera. Otkrio je da dio članica EU-a 'traži ravnotežu između suvereniteta s jedne i europskog zajedništva s druge strane'.

'Treba posjetiti groblja diljem Europe kako bismo se prisjetili posljedica sukoba koji su u prošlosti vladali na kontinentu. No Europa se mora mijenjati i mora povratiti povjerenje svojih građana, jer će se u suprotnom oni otuđiti od europske ideje', dodao je Orešković.