IZDVOJILI SE OD 'OSTALIH'

Rađa li se nova 'protestna' stranka? Evo što kaže osnivačica Pametnog

29.06.2016 u 22:50

Bionic
Reading

U najnovijem istraživanju koje je za Novu TV proveo Ipsos puls - izuzev rasta SDP-a, dramatičnog pada HDZ-a i oporavka Mosta - u oči je upalo pojavljivanje stranke Pametno koja zasad uživa potporu oko dva posto birača. S tim rezultatom najednom je postala šesta po snazi politička stranka u državi (osim triju velikih, ispred njih još su Živi zid i Milan Bandić), premda je ovo tek prvo istraživanje u kojemu nije bila svrstana u rubriku 'ostali'

Stranka kojoj je na čelu splitska gradska vijećnica Marijana Puljak izrasla je iz građanske inicijative u četvrti Žnjan - Pazdigrad gdje su se stanovnici sami organizirali kako bi natjerali državnu i gradsku vlast da nakon punih dva desetljeća konačno izgradi osnovnu školu za više od pet stotina tamošnje djece. Bitka oko jednog običnog komunalnog projekta trajala je godinama i rezultirala uspjehom, ali tek nakon što je jedan od bezbrojnih prosvjeda organiziran na dan dolaska danske kraljice u Split: noć uoči toga gradonačelnik Ivo Baldasar i tadašnji ministar Vedran Mornar potpisali su sporazum kojim su konačno pronađena sredstva pa se škola u Pazdigradu u ovom trenutku gradi i bit će dogodine dovršena.

Skratili originalni naziv i postali treća snaga u Gradskom vijeću

Pametno koje je u međuvremenu skratilo svoj originalni naziv 'Za pametne ljude i pametan grad', u međuvremenu je ostvarilo značajan uspjeh na lokalnim izborima 2013. godine i postalo treća snaga u Gradskom vijeću - koju su, istina, na pola mandata u nerazjašnjenim okolnostima napustile dvije vijećnice. Svejedno, u lokalnim okvirima okupili su značajan broj stručnjaka svih profila i krenuli djelovati kapilarno, od gradskih kotara naviše, dok su na nacionalnoj sceni prošle godine prepoznati kao autori navodno najboljeg ekonomskog programa. Uoči samih izbora razgovarali su s Mostom, no nisu mu se priključili, između ostalog, jer 'nije bilo jasno kako se u Mostu uopće donose odluke'.

Na parlamentarne izbore izašli su u tri izborne jedinice i osvojili po nekoliko tisuća glasova.

'Okupili smo dotad apolitične pojedince. Svijest o potrebi mijenjanja društva i ustaljenih političkih obrazaca trgovine i rada samo za osobnu korist natjerala je tzv. obične ljude da se aktiviraju i primjerom pokažu da se i u politici može drukčije i bolje', kaže za tportal predsjednica stranke Marijana Puljak.

Rezultatima istraživanja zadovoljna je jer, prevedeno u broj saborskih zastupnika po izbornim jedinicama, već sada to predstavlja dva do tri mandata, no u istoj rečenici naglašava da oni nisu sami sebi svrha - već žele 'izgraditi ozbiljnu političku opciju, s transparentnom organizacijskom strukturom, jasnim i provedivim programom i idejama za koje se zalažu'.

Formalno stranka tek nekoliko mjeseci

'Ovog trenutka u Hrvatskoj najvažnije, i jedino moguće, djelovanje na promjene u društvu jest upravo političko djelovanje. To nikako ne smije biti aktivnost na paušalan način, već pametno, promišljeno i planirano djelovanje, gradeći ozbiljnu organizaciju korak po korak’, nastavlja Puljak.

Inicijativa 'Pametno' formalno je postala strankom tek prije nekoliko mjeseci, a osim ogranka u Splitu, postoje još tri u Zagrebu, i po jedan u Rijeci i Varaždinu. Idućih tjedana najavljeni su novi u Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, Daruvaru, Sisku i drugim dijelovima Hrvatske. 'Važno nam je rasti prirodno i kvalitetno, ne umjetno poput nekakvog balona od sapunice. Sa svim ljudima volimo porazgovarati, vidjeti kakva su njihova uvjerenja, želje, kako mogu doprinijeti, a važno nam je da i oni razumiju kakva je Pametno stranka, za što se zalažemo i kakve političke modele promoviramo', objašnjava predsjednica stranke.

Do dvopostotne potpore u istraživanjima došli su doslovno bez ikakve kampanje, pa čak i bez pretjerane pažnje medija koji tek povremeno bilježe njihove aktivnosti. U samom Splitu snažno kritiziraju vlast Ive Baldasara kojem vijećnik Jakov Prkić ustrajno prati svaki korak i gotovo doslovno visi za vratom te ondje doista predstavljaju najozbiljniju opoziciju. Ovih dana Prkić je razotkrio kako je službeno putovanje u Zagreb gradonačelnik iskoristio za privatne političke svrhe, potpisujući sporazum s Milanom Bandićem, a javno je objavio i Baldasarov putni nalog.

Iznerviran komunalnim kaosom koji u Splitu vlada, unaprijed je poručio biračima i simpatizerima da odustanu od traženja bilo kakvih usluga nakon lokalnih izbora i da im ne padaju na pamet 'povlastice, radna mjesta, štandovi, kiosci i ležaljke na plaži' - odnosno, ono s čime je Baldasar po općem sudu pretjerao. Ako ih to zanima, neka glasuju za nekoga drugog, poručio je Prkić.

Redoviti susreti s građanima na terenu

Mnoge stručnjake i dio javnosti na nacionalnom nivou‘Pametno je zaintrigiralo upravo svojim prošlogodišnjim predizbornim programom na kojemu je, kažu, radilo više od četrdeset stručnjaka.

'Vjerujemo da je proglašen najboljim zato što je sagledavao cjelinu, bio izbalansiran u svim svojim dijelovima i nije posebno pogodovao ni jednoj društvenoj skupini, već je sagledavao trenutak u kojem se nalazimo te potrebne projekcije i planove za budućnost. Temeljen je na stručnim analizama i referencama, nije tek skup želja, već realnih mogućnosti. Liberalan je u svojim ekonomskim osnovama, a socijalan u zdravstvu i obrazovanju koji trebaju biti dostupni svima. Jedina smo politička opcija koja je isticala da su znanost i obrazovanje temelji društva te davali već tada punu podršku procesu kurikularne reforme koji je, evo, vidjeli smo, ova vlast brutalno zaustavila, uz sve nedavne prosvjede desetaka tisuća ljudi', kaže Puljak.

Na samom terenu ona i njezini suradnici - među kojima je svakako najaktivniji suprug Ivica Puljak, ugledni sveučilišni profesor i jedan od hrvatskih znanstvenika angažiranih u švicarskom CERN-u - redovito organiziraju susrete s građanima te javne akcije i tribine, sve do humanitarnih projekata ili osnivanja mreže otvorenih knjižnica u suradnji s blogom Čitaj knjigu.  Nedavno su u Zagrebu organizirali primijećenu tribinu 'Za modernu i građansku Hrvatsku' na kojoj je o stanju u medijima govorila Mirjana Rakić, o kurikularnoj reformi Boris Jokić, o stanju u gospodarstvu Velimir Šonje i Ivica Puljak o znanosti.

Ankete su ih dodatno napunile optimizmom

'Drago nam je bilo vidjeti da je tribina izazvala velik interes javnosti i medija, ljudi su očito zasićeni politikantstvom i dnevnopolitičkim prepucavanjima, žele se okrenuti budućnosti, žele se aktivirati i svojoj djeci osigurati bolju budućnost. Slične tribine u srpnju organiziramo u Dubrovniku, Rijeci i Splitu', najavljuje Puljak.

'Ali, važno nam je djelovanje i na najnižim razinama lokalne samouprave, stoga smo aktivni i po gradskim kotarevima sa svojim vijećnicima koji primjerom žele pokazati da se građani trebaju sami aktivirati i biti zaista promjena koju žele ostvariti u društvu.'
Ankete su ih dodatno napunile optimizmom pa najavljuju da na predstojeće nacionalne izbore izlaze u svim izbornim jedinicama - i to 's transparentnim donacijama i neovisno od bilo kakvih tajnih financijera'. Cilj im je društvo jednakih mogućnosti u kojemu bi svi imali jednaku priliku kandidirati se za pozicije i poslove zahvaljujući referencama, životopisima i iskustvu, umjesto da konstantno pobjeđuju stranački prijatelji.