ISTRAŽIVANJE IPSOS PULSA

SDP za 10 posto prešišao HDZ, a i Most se oporavio

29.06.2016 u 10:05

Bionic
Reading

Podrška birača HDZ-u pala je na niže grane nego kada su ga prije pet godina poslali u oporbu, a SDP je trenutno prva politička opcija, dok se Most oporavio, a neodlučnih je birača 11 posto, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja koje je na uzorku od 1.219 ispitanika, telefonski od subote do utorka, agencija Ipsos puls provela za Novu TV, a ujedno i prvog istraživanja provedenog nakon ostavke bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i odluke zastupnika o raspuštanju Sabora

S obzirom na to da je riječ o biračima koji bi sigurno ili vjerojatno glasali za ove stranke, jasno je da je HDZ-u preslagivanje donijelo kaznu te sada ima potporu samo 21,5 posto birača što je lošiji rezultat nego kad su s potporom 24 posto birača 2011. godine završili u oporbi.

U ovom trenutku SDP uživa potporu 30,9 posto ispitanika, a Most se oporavio te ga sada podupire 12,1 posto birača, a Živi zid 7,7 posto birača.

Što se tiče ostalih stranaka, one su daleko ispod opcije i kreću se od jedan do dva posto potpore. Iznenađenjem bi se možda moglo nazvati stranku Bandić Milan 365 koja trenutno uživa potporu 2,3 posto birača.

Pametno, nezavisna lista iz Splita, ima potporu od dva posto, HSP Ante Starčević je na 1,6 posto, HSS je na 1,5 posto, IDS na 1,4 posto, a HNS na 1,3 posto.

Nezavisna lista Stipe Petrine ima potporu od jedan posto birača, kao i HDSSB koji se može pouzdati u jedan posto potpore sigurnih i vjerojatnih birača.

Ostale stranke ne prelaze jedan posto potpore i zajedno imaju 4,6 posto potpore, dok je neodlučno ostalo 11,1 posto ispitanika, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja, ujedno i prvog istraživanja provedenog nakon ostavke bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i odluke zastupnika o raspuštanju Sabora, a za Novu TV, kako prenosi njezin portal dnevnik.hr, na uzorku od 1.219 ispitanika telefonski ga je od subote do utorka provela agencija Ipsos puls.