IZJEDNAČILI SE S BELGIJOM

Hrvatska rekorder po broju potpredsjednika

Bionic
Reading

Nova Vlada Jadranke Kosor spadat će među glomaznije hrvatske vlade u ovom desetljeću. Kosor u novoj Vladi ima čak pet potpredsjednika, čime će se izjednačiti s rekordom u EU - federalnom Belgijom koja također ima pet potpredsjednika

Odlukom da umjesto Damira Polančeca imenuje Ivana Šukera i Darka Milinovića Kosor je stvorila Vladu u kojoj će svaki četvrti član biti i potpredsjednik.

Osim Šukera i Milinovića, funkciju potpredsjednika Vlade obnašaju još i Đurđa Adlešič (HSLS), Božidar Pankretić (HSS) i Slobodan Uzelac (SDSS). U novoj Vladi je i 14 ministara.

Kada je Ivo Sanader krajem 2003. preuzeo Vladu od Ivice Račana, kao jedan od ciljeva naveo je smanjenje broja članova svoga kabineta.

U toj jednostranačkoj Vladi bila su dva potpredsjednika (Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, kojeg je 2005. zamijenio Polančec) i 15 ministara.

Broj članova prve Sanaderove Vlade smanjen je u odnosu na dvije vlade koje je vodio Ivica Račan, no kako je funkcija zamjenika ministara zamijenjena funkcijom državnih tajnika, Vlada je imala više članova od Račanove. Ipak, broj članova Vlade nije se značajnije promijenio nakon izbora 2007., kada su u Vladu ušli HSS, HSLS i SDSS

Ona je, naime, imala četiri potpredsjednika (Kosor, Polančec, Đurđa Adlešič i Slobodan Uzelac) i 14 ministara.

Takvo je stanje naslijedila i Kosor, a njezini suradnici očekuju da bi prava rekonstrukcija trebala uslijediti u veljači 2010. ili na proljeće.

Prva Vlada Ivice Račana, koju je činilo šest stranaka, imala je tri potpredsjednika (Goran Granić, koji je bio i zamjenik premijera, te Željka Antunović i Slavko Linić) i 20 ministara.

Druga je Račanova Vlada imala četiri potpredsjednika (Granić, Ante Simonić, Slavko Linić i Željka Antunović) i 20 ministara.