ŽESTOKO PO BANDIĆU

Anka Mrak Taritaš: Otvorit ćemo muzej neispunjenih predizbornih obećanja

28.06.2016 u 12:41

Bionic
Reading

Nakon što su iz stranke Bandić Milan 365 jučer najavili da će putem svog stranačkog Odbora za kulturu izraditi strategije, planove i ciljeve za pokretanje kulture u Zagrebu do 2020. novcem iz EU-fondova, oglasio se i zagrebački HNS. Sve su to obećanja koja se neće ispuniti i kojima je mjesto u muzeju neispunjenih predizbornih obećanja, poručila je HNS-ova Anka Mrak Taritaš

Kao što je zagrebački Muzej prekinutih veza postao izvozni proizvod, u izvoz bi mogao i muzej neispunjenih predizbornih obećanja, kazala je na press konferenciji, koju je prenosio N1, HNS-ova Anka Mrak Taritaš.

Pobrojala je neka obećanja koja je Bandić davao na prošlim izborima, kazavši kako će HNS otvoriti muzej neispunjenih obećanja. 'Kada živite u Zagrebu, normalno je da imate niz kontingenata obećanja i da se ništa ne događa. Sada je opasnost da će se to preliti na cijelu Hrvatsku. Taj muzej je zgodna stvar, imao bi više tematskih soba - sport, infrastrukturu, kulturu. Zagreb nema tunel ispod Medvednice, to je bilo obećanje. Zagreb nema metro, iako je to bilo obećanje. Zagreb nema žičaru do Sljemena, 2007. je otišla ne remont i od tada se ništa nije dogodilo. 1987. godine sređen je Jarun, iako je od tada bilo obećanja za kamp, ništa se nije dogodilo. Dom sportova - ishođene su sve dozvole i napravljena dokumentacija, i on je onakav kakav je bio. U jednom času zaključeno je da se Dinamov stadion neće dalje renovirati pa je napravljen dobar natječaj, odabran je novi stadion na Kajzerici i ostao je na razini neispunjenih želja. Zatim imamo POS. To je ono gdje se Zagreb ponaša kao otok. Svagdje u državi na POS-u zajedno rade Država i grad, osim u Zagrebu. Vratimo se na sobu turizma. Kongresni centar je tamo gdje je bio - nigdje. U cijeloj državi gradovi su pomagali građanima da obnove fasade, u Zagrebu ništa. Umjesto da bude pokretač, Zagreb se ponašao kao da nema doticaj s ostatkom Hrvatske', kazala je Mrak Taritaš.

'Neke stvari su ipak realizirane. Paromlin se jadan sam urušio pa sada tamo imamo parking. Imamo i aleju fontana', ironično će Mrak Taritaš koja je još jedanput naglasila 'realnu bojazan' da će se te 'dobre' želje pretočiti na cijelu zemlju jer je Bandić izjavio da želi postati gradonačelnik cijele Hrvatske.

Predsjednik Središnje-hrvatskog regionalnog saveza HNS-a Tomislav Stojak tvrdi da je to 'ista ekipa koja je ostala dužna nekoliko stotina tisuća kuna najma za gradski prostor.'

'Učlanili su se u Bandićevu stranku i to nije više bitno. Napravili su užasnu kandidaturu za Zagreb za natječaj 'Centar europske kulture'. Ispao je u prvoj rundi u Hrvatskoj. To je ta ista ekipa koja govori o kulturi. Mi ćemo u Zagrebu istrpjeti još nekoliko mjeseci ovog gradonačelnika, ali ne bismo voljeli da ovakve projekte moraju isprobavati i ostali građani Hrvatske', kazao je Stojak.

Stojak spornim smatra i najavu Milana Bandića da će kupovati udžbenike djeci u Petrinji koja se nalazi u izbornoj jedinici gdje će on izaći na izbore.

'Čuli smo najavu da neće potrošiti puno novca za kampanju. Da, njemu je i dalje na raspolaganju budžet Zagreba za njegove ekshibicije. Tim će novcem kupovati udžbenike u nekim drugim izbornim jedinicama gdje će se kandidirati', kazao je Stojak.

Upitana hoće li se s Bandićem boriti u drugoj izbornoj jedinici, Mrak Taritaš je rekla kako se još o tome trebaju dogovoriti u stranci, ali da joj se ta ideja sviđa.

'Još ćemo se malo strpjeti dok se ne dogovorimo u stranci i ne vidimo tko kamo ide i tko koga lovi. Meni je zgodno ići protiv Bandića u drugoj izbornoj jedinici. Ja sam Bjelovarčanka. U drugoj izbornoj jedinici je grad gdje sam rođena i grad koji sam odabrala za život. U posljednje vrijeme mogli ste čitati o Smart cityju. Moram reći da pametni grad ne stanuje u Zagrebu. Stanuje u blizini, ali u Zagrebu ne', rekla je Mrak Taritaš.

Hoće li imati potporu SDP-a i na lokalnoj razini, nije htjela komentirati, već upozorava da treba ići korak po korak. Najprije su na redu izvanredni parlamentarni izbori u rujnu, a tek onda dogovori za lokalne razine.

Iako pojedini ekonomisti navode da prestanak funkcioniranja može čak i blagotvorno utjecati na naše gospodarstvo jer su u posljednje vrijeme ekonomski pokazatelji dobri, Anka Mrak Taritaš tvrdi da je sve to zasluga bivše vlade.

'Zamislite stari vlak Ćiro koji ide tako da morate baciti puno ugljena. Kad nema ugljena još neko vrijeme ide, ali kad stane teško ga je pokrenuti. Svi rezultati koji se vide rad su prošle vlade i on će se vidjeti negdje do kraja godine. Bojim se da kada u posljednjem kvartalu dođu rezultati ove, sada tehničke vlade, neće biti dobro. Pred novom vladom, koja će doći nakon izbora, bit će veliki izazovi', kazala je.