VAŽAN DAN U STRANCI

Hasanbegović o Trgu maršala Tita, Kalmeta mu 'spustio'

23.06.2016 u 12:54

  • +8

U sjedištu HDZ-a održana sjednica Predsjedništva stranke

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Bionic
Reading

Član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović kazao je, neposredno prije sjednice Predsjedništva stranke u četvrtak, da će tražiti da se unutarstranački izbori održe po načelu jedan čovjek - jedan glas, a kontroverzni ministar kulture u tehničkog Vladi Zlatko Hasanbegović je izjavio da je njegov kandidat , između ostaloga, onaj tko će primenovati Trg maršala Tita u Zagrebu dok je zamjesnik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kazao da će o načinu izbora novog predsjednika odlučiti većina

Milinović je kazao da bi predsjednik HDZ-a trebao biti netko tko je 20 godina i lijegao i ustajao s HDZ-om i tko je krvario za HDZ u prošlom razdoblju. 'Pozivam 200 tisuća članova HDZ-a da ne dopuste da im se nametne predsjednik HDZ-a, nego da ga izaberu', kazao je Milinović u izjavi koju je prenosila N1 televizija, očito aludirajući na sebe.

Na upit znači li to da Andrej Plenković nije dobar kandidat, Milinović je kazao da on ima karakteristika koje ga mogu promovirati u predsjednika HDZ-a.

Potom je ponovno kazao da se članovi HDZ-a trebaju zapitati imaju li pravo na istinskog HDZ-ovca i domoljuba na čelu stranke te je ustvrdio da 50 tisuća članova sigurno neće glasovati za Plenkovića. 'Svatko tko se kandidirao prije nego je započeo izborni proces, neozbiljan je', poručio je Milinović. Na kraju je kazao da se on neće kandidirati bez konzultacija i razgovora s Milijanom Brkićem i Tomislavom Čuljkom. Izjavu tko bi trebao voditi stranku u narednom razdoblju prije sjednice Predsjedništva dao je i tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

'Onaj koji će, osim krucijalnih stvari, preimenovati Trg Maršala Tita', odgovorio je Hasanbegović i ušao u središnjicu stranke.

Brkić: Sprječit ćemo povratak SDP-ove tiranije

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u četvrtak, prije početka sjednice Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća na kojima će se odlučiti o načinu izbora novog predsjednika HDZ-a, da će na to mjesto doći najbolja osoba unutar stranke koja će spriječiti da se 'SDP i njegova tiranija vrati na vlast', a da će o načinu izbora odlučiti većina.

'Odluka još nije donesena, bit će onako kako većina odluči', kazao je Brkić odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice. Prema neslužbenim informacijama Večernjeg lista, uže Predsjedništvo HDZ-a jutros je odlučilo da će se novi šef HDZ-a birati po principu jedan član jedan glas 17. srpnja.

Što se tiče odgovornosti, bilo dobro da i druge stranke uče od HDZ-a, rekao je Brkić i naglasio da će članstvo stranke za svog predsjednika izabrati najbolju osobu za tu funkciju. 'To će biti najbolja osoba unutar HDZ-a, koju će iznjedriti članstvo, koja će u sučeljavanju pobijediti predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i spriječiti da se SDP i njegova tiranija vrati na vlast', rekao je.

Na novinarski upit može li Andrej Plenković parirati Milanoviću, odgovorio da to može i bilo koji drugi.


Kalmeta: Uz pravog kandidata pobjedit ćemo SDP

Član Nacionalnog vijeća HDZ-a Božidar Kalmeta izjavio je u četvrtak da HDZ uz čovjeka kojeg hoće birači i stranka može pobjediti SDP na izvanrednim parlamentarnim izborima. 'Uvjeren sam da će HDZ uz pravog kandidata i predsjednika, čovjeka kojeg hoće birači i stranka, pobjediti na idućim parlamentarnim izborima', kazao je Kalmeta novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Na novinarski upit kako komentira izjavu Zlatka Hasanbegovića da će podržati onog kandidata koji se bude zalagao za promjenu imena Trga maršala Tita odgovorio je kako to u ovom trenutku nije važno i prioritetno pitanje. Poručio je da ima puno drugih važnijih i prioritetnijih pitanja koja muče Hrvatsku, na što bi odgovor trebao imati budući predsjednik HDZ-a.Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće trebali bi u četvrtak odlučiti o načinu i datumu izbora novog predsjednika stranke.

Bačić i Lucić: Plenković može vratiti povjerenje birača u HDZ

Članovi Nacionalnog vijeća HDZ-a Branko Bačić i Franjo Lucić rekli su u četvrtak da bi Andrej Plenković za njih bio najbolji kandidat za predsjednika HDZ-a jer je osoba koja može vratiti povjerenje birača u HDZ.

'Za sada još nitko nije postao službeni kandidat za predsjednika, a kandidaturu je najavio Andrej Plenković. Mislim da je on osoba koja može vratiti povjerenje birača u HDZ, može voditi stranku na načelima demokršćanstva te pobjediti na unutarstranačkim, a još važnije na parlamentarnim izborima', kazao je Branko Bačić novinarima prije početka sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj se odlučuje o načinu izbora novog predsjednika HDZ-a. Smatra da će članovi HDZ-a u izbornom procesu najbolje prepoznati osobu koja će HDZ voditi do parlamentarne pobjede.

Bačić najboljim drži da se izbori za predsjednika HDZ-a održe što prije, ali da se svim kandidatima omogući kvalitetno predstavljanje članstvu stranke, široj javnosti i biračima. 'To bi bila dobra najava i za parlamentarne izbore', kazao je.

Da je Plenković 'jako dobar' kandidat za predsjednika smatra i član Nacionalnog vijeća Franjo Lucić. 'Plenković je jako dobar kandidat, ali i svi drugi kandidati su dobri', rekao je. Dobrim kanidatom smatra i Darka Milinovića, ali tvrdi da je po svojoj retorici i pogledima Plenković najbolji kandidat.

'Siguran sam da je tako, ali svi naši kandidati imaju svoju vrlo visoku vrijednost i svi imaju svoje poglede na ustroj HDZ-a', poručio je Lucić i najavio da će se na Nacionalnom vijeću zalagati da se predjednik bira po načelu 'jedan član - jedan glas'.