'10 POSTO ŠANSI'

Čačić o potpuno drukčijoj Vladi, bez Hasanbegovića

09.06.2016 u 20:05

Bionic
Reading

Radimir Čačić, saborski zastupnik i predsjednik Narodne stranke - Reformisti za kojeg se spekulira da bi u potencijalnoj presloženoj Vladi mogao biti prvi potpredsjednik, izjavio je večeras da je skloniji tehnomenadžerskoj Vladi nego novim izborima. No ako nije moguće sklopiti takvu vladu, onda se zalaže za nove izbore i to što prije

Gostujući u informativnoj emisiji RTL Danas, Čačić je ocijenio da ima 10 posto šansi da se sastavi nova Vlada, 'potpuno drukčija od ove, sa sastavom koji nema ni natruha ideologije'.

'Nikakvo preslagivanje ne dolazi u obzir', izričit je Čačić, prema kojemu bi u novom sastavu svakako bili novi premijer, oba potpredsjednika, a Vlada bi bila oslobođena svih onih koji se služe ideologijom kao podlogom funkcioniranja Vlade. Je li problem ministar Hasanbegović? 'Ne samo on. Svatko tko se na taj način pozicionira', odgovorio je Čačić, dodajući da on osobno ima vrlo korektan odnos s ministrom koji je 'isturen' kao meta mnogima.

A vjeruje li Čačić u proklamirano jedinstvo Mosta? 'Bilo ih je 19, pa 15, pa 12. Činjenice, dakle, govore drukčije. Više vjerujem svojim očima nego tuđim riječima. To je stranka koja nije stranka, koja nema platformu i jasnu strukturu upravljanja, što otvara prostor za takav način promišljanja njihove budućnosti. Bez obzira na to što tu ima vrlo ozbiljnih ljudi, vrlo pozitivnih i dobronamjernih i njihova uloga, bez obzira na katastrofalan rezultat, nije sasvim loša', kazao je Čačić.

Je li spreman podržati novu Vladu?

'Mi nismo dosad ništa od toga čuli. Rekli smo da ćemo podržati i premijera Oreškovića, dati mu šansu kao nestranačkom, stručnom čovjeku, da nema razloga da se ne odnosimo prema njemu kao mandataru dobronamjerno...', rekao je Čačić. Na precizno pitanje je li skloniji novoj Vladi ili novim izborima, odgovorio je 'kad bi moglo, a male su šanse, za tehnomenadžersku vladu bez ideologije, to je sigurno nama blisko'. Dodao je da su novi izbori vrlo, vrlo opasni.

'Znam da opozicija hoće na vlast, pa što god to koštalo državu. Ali ako ne možemo formirati ozbiljnu vladu, ne ovo što sad imamo, to je tragično, onda novi izbori, što prije', zaključio je Čačić.