KRIZA VLADE

Milanović: Moramo prekinuti ovu sramotu, HDZ je u tome naš taktički partner

07.06.2016 u 15:22

  • +2

Milanović izjavio da se SDP zalaže za nove izbore sredinom srpnja

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Hrvatska na izbore treba što prije, već sredinom srpnja, kazao je i zatražio raspuštanje Sabora Zoran Milanović, šef SDP-a i bivši premijer, na konferenciji za medije u sjedištu stranke na Iblerovu trgu u Zagrebu nakon što je HDZ krenuo u opoziv premijera Tihomira Oreškovića

'Nalazimo se u kompliciranoj situaciji u kojoj jedna grupa koja se zove Vladom maltretira cijelu zemlju. Sabor treba raspustiti što prije i na izbore trebamo ići prije ljeta. Deveti mjesec je krajnji rok, nemamo Vladu, ne treba čekati', poručio je Milanović na konferenciji na medije u sjedištu SDP-a, koju se moglo pratiti i u izravnom prijenosu N1 televizije, nakon što je HDZ i službeno krenuo u opoziv premijera Tihomira Oreškovića

Njega, kao i potpredsjednike Vlade šefove HDZ-a Tomislava Karamarka i Mosta Božu Petrova, Milanović je prozvao kao odgovorne za aktualnu krizu: 'Ovo danas su zakuhale stranke i ljudi koji su u Vladi i osoba koja je preko noći prihvatila dužnost premijera. Neodgovorno je prihvatila nemogući zadatak, a sada HDZ traži njegovu smjenu.' 

'Mi smo tražili opoziv Karamarka, HDZ je spreman na sve da ga spasi. Predlaže izglasavanje nepovjerenja osobi koja je iz ničega postavljena za premijera', podsjetio je Milanović i kazao da je SDP-u cilj da izbori budu što prije, što očekuju i građani.

'Izbori trebaju biti što prije - sredinom srpnja'

'Što ćemo raditi tijekom ljeta? Imati još jednu kampanju? To nema smisla', upozorio je Milanović i rekao da Hrvatska treba na izbore u srpnju. Ponovio je da 'HDZ smicalicom želi spasiti Karamarka', a SDP će vidjeti kako će se postaviti i donijeti odluku: 'Ni s kim nismo u kontaktu, želimo da se na izbore ide odmah, odnosno što prije, u srpnju, jer ovo je sramoćenje, blamaža, ovo je prvi put da Hrvatska gleda ovakvu sramotu.'

RTL Autor: RTL

'Mislim da je danas svima jasno tko je domoljub i patriot i tko voli Hrvatsku. Ni Most ni HDZ nemaju pravo dijeliti lekcije, i jedni i drugi su odgovorni', upozorio je Milanović i kazao da će danas razgovarati o opcijama opoziva premijera i glasanja o nepovjerenju Karamarku.

'U ovom trenutku nećemo točno reći kako ćemo se postaviti za sedam, osam ili devet dana, kada se bude glasalo o našoj inicijativi ili inicijativi HDZ-a o nepovjerenju Oreškoviću jer to je proceduralno moguće preduhitriti', istaknuo je Milanović, a na opetovano pitanje kada će donijeti odluku o tome kako će se postaviti prema zahtjevu za Oreškovićevim opozivom, poručio je da je to stvar procjene.

'HDZ se koristi taktičkim smicalicama'

'S HDZ-om i Mostom očito ne možemo razgovarati i okupit ćemo širu koaliciju nego na prošlim izborima koja će zajamčiti stabilnu državu. Ponavljam, HDZ se koristi taktičkim smicalicama. Naš cilj su čim skoriji izbori i tko god nam u tome može pomoći je naš taktički partner', zaključio je Milanović i upozorio da HDZ radi nacionalnog neprijatelja od Oreškovića kako bi izbjegao glasanje.

Upitan što bi trebala poduzeti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bivši premijer je kazao da 'i ona vjerojatno primjećuje, a brojke su neumoljive, da 70 posto građana očekuje izbore što prije. Ta brojka će rasti iz dana u dan. Tu ima puno onih koji su glasali za nju, a vjerojatno više nikad neće ako se ne postavi i trebala bi, barem verbalno, podržati izbore'.

Podsjetimo, Predsjedništvo SDP-a odlučilo je u ponedjeljak navečer da će u Saboru podržati prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića koji je najavio HDZ jer bi, kako se moglo čuti, drugačiji stav značio podršku SDP-ovih zastupnika ministrima Zlatku Hasanbegoviću, Dariju Nakiću i drugima na čiji je rad stranka do sada iznosila niz zamjerki.

Osim glasovanja o nepovjerenju cijeloj vladi, kako se najavljivalo jučer, SDP će tražiti da se odmah raspusti Sabor i da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović raspiše izbore, a nikakva preslagivanja za SDP ne dolaze u obzir jer bi takav scenarij, smatra vrh stranke, bilo samo dodatno mučenje i gubljenje vremena.