SCENARIJI NA STOLU

SDP će podržati HDZ-ov prijedlog rušenja Oreškovića

Bionic
Reading

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je u ponedjeljak navečer kako će u Saboru podržati prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića koji je najavio HDZ, doznaje se neslužbeno u SDP-u. Kao razlog zbog kojega će podržati HDZ-ov prijedlog u SDP-u, čije se vodstvo večeras okupilo u Zagorju, navode kako bi drugačiji stav značio podršku SDP-ovih zastupnika ministrima Zlatku Hasanbegoviću, Dariju Nakiću i drugima na čiji je rad stranka do sada iznosila niz zamjerki, a što bi, kažu, javnosti bilo teško objasniti

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, u utorak bi se o svemu, nakon što čuje odluke iz HDZ-a, trebao oglasiti i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Osim glasovanja o nepovjerenju cijeloj vladi, SDP će tražiti da se odmah raspusti Sabor i da predsjednica raspiše izbore. Nikakva preslagivanja za SDP ne dolaze u obzir. Takav scenarij, smatra vrh stranke, bila bi dodatno mučenje i gubljenje vremena.

Informaciju o iznenadnom sastanku Predsjedništva SDP-a donio je i RTL, koji je dodatno izvijestio da je Zoran Milanović ponovno pozvao PR stručnjaka Alexa Brauna da se pridruži SDP-ovoj kampanji. Od toga, međutim, neće biti ništa, jer Braun zbog silnih obaveza koje ima u kampanji demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton navodno nije u mogućnosti prihvatiti novi Milanovićev zov.

Spašavanje Tomislava Karamarka

O pokretanju procedure izglasavanja nepovjerenja Oreškoviću HDZ-ov bi klub trebao odlučiti u utorak, na sjednici najavljenoj za 11 sati, dok bi se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u 10,30 sati javnosti trebao obratiti iz stranačke središnjice.

Upute li istog dana u proceduru prijedlog opoziva premijera, Sabor bi ga na dnevni red mogao staviti u srijedu, za kada je sazvan nastavak tekuće plenarne sjednice. Vlada će potom imati osam dana da se očituje o tom prijedlogu, a ne učini li to, Sabor će deveti dan, dakle najranije u petak 17. lipnja o njemu moći raspravljati i glasovati. Dan kasnije istječe rok za raspravu i glasovanje o oporbenom prijedlogu da se izglasa nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade, predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Izglasa li Sabor nepovjerenje premijeru, s njim pada i Vlada, pa bi prijedlog Karamarkova opoziva izgubio smisao, a premijer i Vlada će, sukladno Ustavu, podnijeti ostavku.

U Saboru će se potom moći tražiti nova većina i novi mandatar, a Ustav kaže kako će, ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje mandataru i novoj vladi, predsjednik Sabora o tome izvijestiti predsjednicu RH, koja će odmah raspustiti Sabor i raspisati parlamentarne izbore.