ZAJEDNO PROTIV OREŠKOVIĆA

HDZ već danas uz pomoć SDP-a kreće u opoziv premijera

07.06.2016 u 07:03

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon što je premijer Tihomir Orešković zatražio da se potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov povuku iz Vlade, a Karamarko nakon toga jasno rekao da je Orešković izgubio povjerenje HDZ-a, glavna vladajuća stranka odlučila je pokrenuti i prve korake

Već u 10:30 javnosti će se obratiti Tomislav Karamarko koji će izvijestiti koje je odluke jučer donijelo stranačko vodstvo. Kako se neslužbeno doznaje, HDZ je odlučio i službeno krenuti u opoziv premijera, zbog čega će se u 11 sati u Saboru okupiti i saborski zastupnici. HDZ želi što prije prikupiti potpise za opoziv, a prema saborskom poslovniku potrebna im je jedina petina potpisa svih zastupnika, te vjerojatno već sutra zahtjev predati u saborsku proceduru.

Nakon što zahtjev bude predan, kreće i prvi rok, onaj id sedam dana u kojem Sabor ne može raspravljati o povjerenju premijeru. Sam prijedlog će vjerojatno u srijedu biti stavljen i na dnevni red, nakon čega kreće i rok od osam dana za očitovanje Vlade. Tom računicom o opozivu premijera moglo bi se najranije raspravljati već sljedeći petak, 17. lipnja, samo dan prije isticanja roka za raspravu i o SDP-ovom zahtjevu za izglasavanje povjerenja Karamarku.

SDP za sad promatra situaciju, no stranačko Predsjedništvo jučer je odlučilo da će SDP glasati za opoziv premijera. Izglasa li Sabor nepovjerenje Oreškoviću, što je uz glasove SDP-a i HDZ-a gotovo sigurno, pada i sama Vlada. U tom slučaju, ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i novoj Vladi, predsjednica će raspisati izbore.

Sam premijer, iako se njegov opoziv najavljuje već nekoliko dana, još se nije oglasio. Spekulira se da bi to mogao napraviti danas, no službene potvrde za to nema.