GLAVAŠ na N1

'Karamarko će teško preživjeti 17. lipanj'

03.06.2016 u 15:21

Bionic
Reading

Branimir Glavaš, saborski zastupnik HDSSB-a gostujući u Novom danu na N1 televiziji rekao je da stranka ima jasan stav o tome kako će glasovati o eventualnom opozivu potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka

'Mi jako dobro znamo što ćemo, meni je potpuno jasno što se događa, jasan mi je i stav o tome kako ću se postaviti u rješavanju te neugodne situacije, ali stranačko tijelo još nije imalo sjednicu. Svoj stav ću reći i na sjednici, mislim da je korektno prema kolegama da s tim ne izlazim u javnost prije nego stranačko tijelo odluku formalizira', rekao je Glavaš za N1.

Dodao uje da je stranka izložena svrstavanju na jedan ili na drugi blok i da ih se pokušava staviti kao neki privjesak SDP-a, što je demantirati.

'Ne pripadamo niti bloku koji je pokrenuo glasovanje o nepovjerenju, ali niti pripadamo taboru koji se grčevito bori da skupi glasove da Karamarko ostane potpredsjednik Vlade.Ako dođe do preslagivanja, HDSSB neće uopće uzeti u obzir varijantu i mogućnost da bi se svrstao u formiranje Vlade ili prihvatio neki resor, ostat ćemo oporba. Ne dolazi u obzir participacija u nekoj eventualnoj budućoj Vladi. U ovoj li nekoj drugoj Vladi ostat ćemo oporba', kazao je Glavaš.

Ranije su postojali navodi da im je Vlada namjeravala ponuditi poziciju ministra poljoprivrede, što Glavaš potvrđuje, ali kaže da se od toga odustalo.

'Mjesto ministra poljoprivrede neće biti mjesto pokušaja da nas se uvuče u te igre. Samostalna smo stranka sa svojim programom, stavom i principima. Zastupnici će zaštititi naš ugled i želimo sačuvati obraz za buduće izbore i da pokažemo biračima da se ne prodajemo', smatra Glavaš.

Naveo je da što prije treba riješiti aferu Konzultantica jer je Hrvatska postala talac odnosa u Vladi.

'Problemi se najbolje vide u Saboru. Sabor ne radi. Mi ne radimo. Nismo si uzeli slobodan tjedan jer ne želimo raditi, nego mi nemamo što raditi. Mi zadnja tri mjeseca radimo na starim izvješćima iz 2014., 2015., ništa strateško, ništa bitno, ništa reformsko. Hrvatska će još izgubiti idućih mjeseci dok ne dođe do eventualnih izbora i to će za ovu godinu biti katastrofa', istaknuo je Glavaš.

Na pitanje treba li čekati odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, kaže da bi bilo dobro, ali ne vjeruje da će se to dogoditi prije glasovanja u Saboru.

'To je dodatni pritisak na javnost, na zastupnike, i mislim da su Karamarko i HDZ u teškoj situaciji preživjeti taj 17. lipanj.

'Ona utječe na formiranje javnog mijenja, zastupnici ne mogu točno i precizno razlučiti što je medijska hajka, a što je pozadina tih natpisa. O tome najbolje zna Karamarko, a zna i HDZ. Mi ne izlazimo sa svojom odlukom jer ne želimo da nas se pokušava svrstavati u neke križaljke. Ne želim da HDSSB bude stranka koju će prisvajati', istaknuo je Glavaš.

Iznio je stav prema kojem neće sudjelovati u nikakvim preslagivanjima jer oni su, rekao je oporba.

'Ako padne Vlada, na izbore idemo sa snažnim koalicijskim partnerom, ne bojimo se. Za HDSSB novi izbori bi značili ozbiljan povratak u Sabor s minimalno klubom zastupnika, a potencijalni partneri će nam omogućiti osvajanje jednog ili dva mandata više', zaključio je Glavaš.