OPĆI SABOR HDZ-a

Hasanbegović s najviše glasova ulazi u Predsjedništvo HDZ-a

28.05.2016 u 12:26

  • +14

Održan XVII Opći sabor HDZ-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica danas je izabrala novo stranačko vodstvo. Na 17. Općem Saboru HDZ-a izabrani su zamjenik predsjednika, šest potpredsjednika i 10 članova Predsjedništva stranke

Kao jedini kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a izabran je Milijan Brkić, koji je dobio glasove 1601 delegata, uz 135 nevažećih listića.

Za potpredsjednike stranke izabrani su Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Ivana Maletić, Tomislav Čuljak, Darko Horvat i Josip Bilaver. Najviše glasova među 14 kandidata za šest potpredsjednika dobio je Oleg Butković (1270).

Između 32 kandidata, za članove Predsjedništva stranke izabrani su Ivan Anušić, Pero Ćosić, Josip Križanić, Žarko Tušek, Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Darko Milinović, Božidar Longin, Zlatko Ževrnja i Željko Turk

Najviše je glasova dobio Hasanbegović (1227), a slijede ga Milinović (1210) i Tušek (1100).

Izabrani su i članovi Središnjeg odbora, u koji su uz ostale ušli Dinko Čutura, Stjepan Tuđman, Lovro Kušević itd.

HDZ je time okončao izborni proces u kojem je, prije nešto više od mjesec dana, za predsjednika u još jednom mandatu izravnim izborom potvrđen Tomislav Karamarko.

21:18
Procurili su i neslužbeni rezultati za članove predsjedništva, a uvjerljivo najviše glasova dobio je ministar Zlatko Hasanbegović.

19:31
U iščekivanju službenih rezultata koji će kasniti zbog kvara na elektronskom sustavu, procurili su neslužbeni rezultati izbora za potpredsjednike HDZ-a.

16:28
Američki HDZ-ovac Frenki Bilaver jedini je govornik na Općem saboru HDZ-a kojega je zasmetala kritika europarlamentarca Andreja Plenkovića na račun predsjednika stranke Tomislava Karamarka te je Plenkovićev govor protumačio kao izravan udar na predsjednika stranke i zatražio ispriku.

15:45
Na Saboru HDZ-a ponovno su pronađeni 'šalabahteri' s uputama za glasovanje. Pogledajte tko su poželjni pobjedniciu utrci za glavne Karamarkove ljude. 

15:12
Započelo je glasanje za članove Predsjedništva, zamjenika, šest potpredsjednika i 10 članova Predsjedništva

15:05
Predsjednik HDZ-a ubuduće će se birati sa zamjenikom predsjednika na kandidacijskoj isti, odlučili su u subotu izaslanici 17. Općeg sabora HDZ-a koji su izglasovali i druge izmjene u stranačkom Statutu.

14:40
Opći Sabor HDZ-a prihvatio je izvješće o materijalno-financijskom poslovanju stranke od 2012. do 2015. godine. HDZ je u četiri godine uprihodovao 170 milijuna kuna, rahodovao 177 milijuna, manjak je, dakle, 6,7 milijuna. Od članarina je uprihodovao 13 milijuna kuna, više od polovice tog iznosa lani. Rizničar HDZ-a Božidar Longin kaže da je ukupno financijsko poslovanje bilo krajnje transparentno, a sva izvješća dobivala su pozitivne revizijske ocjene.

13:54
Karamarko je predstavio i program stranke te najavio buduće poteze Vlade. Između ostaloga, najavio je socijalno osjetljivu fiskalnu reformu i uvođenje opće vojne obuke.

13:42
Predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko predstavio je izvješće o radu, a prije toga ošto je kritizirao poteze Mosta. 'Vladu, u kojoj je HDZ stožerna stranka, žele srušiti oni kojima su puna usta reformi, ali samo deklarativno. HDZ žele srušiti samo na razini želja za osobnom promocijom, iza toga je praznina. Iza krinki koje padaju nema sadržaja, nema želje za rastom i za stvarnim društvenim promjenama. Postoji samo prizemno djelovanje. Kako nazvati kočenje bilo koje ideje koja Hrvatsku želi voditi naprijed? Imali smo i imamo razumijevanja, gledali smo na nesnalaženje kao na nešto što će brzo proći. Ali Hrvatska nema vremena za čekanje, nema vremena za isprazne političke igre. Hrvatska treba jaku, odlučnu i nepokolebljivu Vladu. Hrvatska treba jaku Hrvatsku demokratsku zajednicu. Na tom pitanju nećemo popustiti niti odstupiti. Neću pristati na presudu partijskog suda bez iti jednog argumenta. Suradnja je uvijek kompromis i uvijek dogovor. Suradnja koja je ultimatum nije suradnja, nego prizemna ucjena na koju neću pristati. Snaga ove stranke nije samo jedan čovjek, snaga HDZ-a je 200.000 ljudi u Hrvatskoj. Nikad vas neću iznevjeriti. Meni su domovina i interes našeg naroda uvijek na prvom mjestu. Nikome neću dopustiti da nas ponižava, bez obzira na to s kojeg dijela političkog spektra on došao. Istina je samo jedna, a ja ću je obraniti. Oni ne znaju da je biti članom HDZ-a čast, ne znaju da je naša sloga moć, koju neće složiti jeftinim podmetanjima, jer u toj slozi počiva snaga. Nećemo dopustiti da SDP i Most uspiju u svom naumu, da sruše ovu Vladu, da se Zoran Milanović vrati na vlast. Niti jedan pojedinac čini stranku niti sam može uspjeti', kazao je Karamarko.

13:14
'Danas smo izloženi pokušajima destabilizacije Hrvatske. Otvoreno vam kažem da takvi pokušaji, kao i pokušaji onih koji žele spriječiti reforme, neće uspjeti. Naša Hrvatska će s ovom vladom izaći iz krize, jer je to jedini put kojim možemo i želimo ići. Danas smo proslavili obljetnicu OSRH-a. Zbog njih tražimo da učinimo Hrvatsku boljom, snažnijom i sa svjetlijom budućnošću', poručio je premijer Tihomir Orešković

13:11
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je Karamarka da preuzme odogovornost za upravljanje Hrvatskom.'Hrvatskoj treba zajedništva i povjerenja. Nemojmo se baviti onime što je bilo i onima koji su uprskali stvar. Okrenimo se budućnosti. Predsjedniče Karamarko, od tebe hrvatska javnost očekuje isto što od mene očekuju Zagrepčani, da preuzmeš odgovornost, da podvučeš crtu, kao čelni čovjek stožerne stranke u Hrvatskom saboru koja je zajedno s partnerima preuzela odgovornost da upravljaju Hrvatskom', rekao je Bandić.

'Ne mora se lupati šakom o stol, ovdje se traži mudrost i razboritost, da pokažemo odgovornost na svim razinama i da povedemo Hrvatsku u bolje sutra. Što se tiče koalicijskih partnera, to vam je kao sa haustorom, kad imate najveću odgovornost, ide - ne ide, uvijek netko ide. Samo morate ići naprijed, uvijek netko ide. U Zagrebu, gdje sam 16 godina na čelu grada, ova pat-pozicija bi trajala 24 sata ili bi išli na nove izbore. Tomica, uzmi posao u svoje ruke, idemo graditi Hrvatsku po mjeri hrvatskog čovjeka', poručio je Bandić.

13:05 Dorica Nikolić
iz HSLS-a poručila je da Hrvatska nema vremena za diletante. 'HSLS će uvijek čvrsto stajati iza onog predsjednika stranke i iza one stranke koja je pošteno i transparentno obavila sabor i izabrala svoje vodstvo. Nitko drugi osim vas iz HDZ-a o tome nema pravo zbora', kazala je Nikolić

12:58
Prisutnima se obratio i Ladislav Ilčić, predsjednik HRAST-a. Ja sam ovdje radi temeljnih vrijednosti, nacionalnih i kršćanskih, kazao je Ilčić. 'Često su nas nazivali ksenofobima, nacistima i fašistima jer smo govorili pozitivno o vjerskim vrijednostima i nacionalnoj kulturi. Da smo izgovorili desetinu toga što su govorili pripadniku manjine, oni bi vrištali', kazao je Ilčić.

12:45
Pero Ćorić iz HSP AS prisutne je pozdravio s 'Hvaljen Isus i Marija' i kazao da predsjednik HDZ-a ima njegovu punu potporu. 'Nas građani nisu izabrali jer smo ljepši, nego zato što smo sposobniji. Mi možemo i početi i završiti demografsku i demokratsku obnovu Republike Hrvatske. Dopustimo li da nam se dogodi da, ne daj Bože, ponovno vratimo lijeve na vlast, imat ćemo hrvatsku zimu. Odlazit će nam mladi u Irsku i za četiri se godine nećemo imati kome obratiti, a pogotovo se nećemo imati s kim uhvatiti u koštac', poručio je Ćorić.

12:30
Pozivam vas da u zajedništvu ponovno stvorimo pretpostavke za zajedništvo i razvoj budućnosti naše djece, kazao je Brkić.

12:22
Na Opći sabor stigli su i predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, kao i predstavnici iz BiH na čelu s Draganom Čovićem. Tu je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojega su prisutni pozdravili ovacijama.

12:15 Počeo je Opći sabor HDZ-a. Glavni tajnik stranke pozvao je prisutne da odaju počast domovini, nakon čega je uslijedila himna.

11:50 Uoči početka Općeg sabora izjavu za medije dao je hrvatski premijer Tihomir Orešković koji je kazao kako je optimist kada je u pitanju opstanak Vlade te kako u slučaju nepovjerenja u Saboru nije spreman dati ostavku

Cijeli događaj pratite uživo na tportalu

Jedini kandidat za zamjenika predsjednika je Milijan Brkić, a za poziciju šest potpredsjednika natječu se Domagoj Milošević. Tomislav Čuljak, Anđelko Stričak, Darko Horvat, Dubravka Šuica, Ante Sanader, Oleg Butković, Božidar Kalmeta, Ivana Maletić, Miro Kovač, Josip Bilaver, Josipa Rimac te Franjo Lucić.

Za članove Predsjedništva prijavilo se tridesetak kandidata. Među njima su i zaprešićki gradonačelnik i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, saborski zastupnik Željko Fiolić, saborski zastupnik Stevo Culej, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, šef krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek, nogometni sudac Bruno Marić, saborski zastupnik Željko Dilber, bivši šef šibensko-kninskog HDZ-a Ante Kulušić, šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, pomoćnik ministrice socijalne politike Ante Babić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, šef ličko-senjskog HDZ-a Darko Milinović, ali i ministar turizma Antun Kliman.

Prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kojem je koalicijski partner Most dao sada već istekli ultimatum da odstupi, nedavno je obavio optimistični status na društvenim mrežama u kojem je istaknuo kako je HDZ u završnoj fazi unutarstranačkih izbora i pripreme za 17. Opći sabor HDZ-a na kojem će 'pojačani novom snagom i energijom započeti novi pobjednički ciklus koji će još dugo trajati'.