KAKAV GAF

HDZ optužio Vrdoljaka, a ATO inženjering je u suvlasništvu njihova čovjeka

27.05.2016 u 20:21

Bionic
Reading

Čini se da je HDZ-ov Željko Fiolić napravio žestok kiks kada je prozvao bivšeg ministra gospodarstva, HNS-ova šefa Ivana Vrdoljaka. Osim što nije uspio faktografski potkrijepiti optužbe da je Vrdoljak osječkoj tvrtki ATO inženjering koju je 2009. u razvodu braka prepustio bivšoj supruzi, priskrbio više od 150 milijuna kuna vrijednih poslova s HEP-om, napravio je još jedan gaf. Tvrtka ATO inženjering, koju je teško optužio za namještanje poslova s Hrvatskom elektroprivredom, u suvlasništvu je osmero ljudi, među kojima je i dugogodišnji HDZ-ovac Dražen Dorić. On nije običan član stranke, nego je u njezinom najužem vodstvu. Naime, Dorić je član dvaju stranačkih nacionalnih odbora – za gospodarstvo te okoliš, energetiku i rudarstvo

Na upit tportala iz ATO inženjeringa odgovorili su kako većinskog vlasnika nemaju te da aktualni šef HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je tvrtku vodio od 2001. do 2009. godine, kada ozbiljnije odlazi u politiku, prestaje raditi u njoj te da tada prestaje i njegov kontakt s ATO inženjeringom, kao i bilo kakav njegov utjecaj na njihovo poslovanje.

Prozivke i optužbe zastupnika Fiolića s indignacijom odbacuju jer se ne temelje na činjenicama i istini, već se 'radi o lošem pokušaju konstrukcije afere tamo gdje je nikada nije bilo'.

Ova osječka tvrtka osnovana prije 16 godina specijalizirana za poslove inženjeringa, sustave nadzora i upravljanja, vode i otpadne vode, energetike, nafte i plina, prema posljednjim dostupnim službenim podacima prošlu je godinu uprihodila 24,98 milijuna kuna, dok je 2014. završila s gotovo 21 milijunom kuna prihoda.

Najveću dobit ostvarili su 2012. godine kada su zaradili gotovo deset milijuna kuna. Od tada im je dobit pala i prošle godine je iznosila 1,4 milijuna kuna, pa je jasno da nema govora o tome da je tvrtka ostvarila poslove vrijedne 150 milijuna kuna, za što ih je teretio Fiolić. Oni su sudjelovali u poslovima te vrijednosti, ali kao manjinski izvođač specijaliziran za softver, dok su većinu posla i prihoda ostvarile tvrtke poput Končara.

Između osam suvlasnika je i bivša Vrdoljakova supruga Tatjana koja je u vlasništvo ušla rastavom braka, ali nikada nije bila i njihovom djelatnicom. S HEP-om posluju od 2001. godine na izgradnji i održavanju različitih postrojenja. Oni su im samo jedan od naručitelja usluga jer, između ostaloga, ističu, rade i na projektima na nekoliko različitih kontinenata.   

U priopćenju koje je potpisao direktor tvrtke ATO inženjering Dejan Đurišić, navodi se kako tvrtka nikada nije ostvarila prihode, a osobito ne profit u iznosu od 150 milijuna kuna, što se, kaže, može lako provjeriti na poslovnim portalima te da su dokumenti kojima se novinari služe za iskazivanje velikog profita tumačeni na nestručan i tendenciozan način.

Navodi da tvrtka zapošljava 42 djelatnika, većim dijelom visokoobrazovane inženjere elektrotehnike za čiji rad ni od kakvog značaja nije stranačka pripadnost, nego kompetencije i stručnost. 

'Objavljena dokumentacija javne nabave odnosi se na ukupni natječaj temeljem kojega je nekoliko tvrtki potpisalo ugovor s HEP-om, a ukupni iznos ugovora neutemeljeno je pripisan ATO inženjeringu. Pripadajuće fakture sastavni su dio ugovora, a ne dodatak na ugovoreni iznos te se iz ovoga tumačenja vidi dodatna namjera nanošenja štete i ugrožavanja poslovnog ugleda ATO inženjeringa. S indignacijom odbacujemo optužbe koje je na konferenciji za medije izgovorio zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Fiolić jer se njegove optužbe ne temelje na činjenicama i istini, već se radi o lošem pokušaju konstrukcije afere tamo gdje je nikada nije bilo', stoji u priopćenju ATO inženjeringa

Među suvlasnicima je i dugogodišnji HDZ-ovac Dražen Dorić, potvrđuju u svojem odgovoru tportalu u ATO inženjeringu, koji se u stranku učlanio 'kako bi svoje znanje i kompetencije stavio u službu općeg dobra'. Potvrđuju i da je on član dva stranačka nacionalna odbora, onoga za gospodarstvo te okoliš, energetiku i rudarstvo. Nejasno je kako se Željko Fiolić odlučio teškim optužbama za namještanje poslova odlučio napasti tvrtku u vlasništvu važnog člana HDZ-a.

Dokumenti o čijem posjedu govori Željko Fiolić, tvrde iz ATO inženjeringa, ne postoje jer su oni već duže vrijeme objavljeni i dostupni na portalu javna nabava, a odnose se na javni natječaj koji je raspisao HEP.

'ATO inženjering prijavio se na natječaj kao i nekoliko drugih tvrtki te je s HEP-om potpisao ugovor za točno određene aktivnosti u sklopu jedne grupe aktivnosti unutar navedenog natječaja, a cijena usluge nije usporediva s navedenim iznosom. 150 milijuna kuna tvrtka ATO inženjering, na našu veliku žalost nije uspjela ostvariti kada bi zbrojili godišnje poslovanje proteklih šest godina', ističe Đurišić.

Na upit za komentar slučaja iz HDZ-a nisu odgovorili do zaključenja teksta.