PROSLAVA U ZAGREBU

Hrvatske oružane snage danas i sutra slave 25. rođendan

27.05.2016 u 08:50

Bionic
Reading

Danas i sutra se obilježava Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske

Prije 25 godina, 28. svibnja 1991. na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održana je svečana smotra Zbora narodne garde kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade.

Od tada se svake godine 28. svibnja obilježava Dan oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske. Državni dužnosnici upalit će svijeće i položiti vijence na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, u spomen poginulih pripadnika Oružanih snaga i žrtava Domovinskog rata. U zapovjedništvima i vojarnama održava se i ‘Dan otvorenih vrata‘.

U Zagrebu će se održati svečana akademija na kojoj će sudjelovati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. U užem središtu grada poslijepodne će se održati glazbeni program Orkestra Oružanih snaga RH i prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne.

Sutra će se tim povodom na stadionu u Kranjčevićevoj ulici održati središnja svečanost te će biti ispaljeni počasni plotuni iz topničkog oružja, te će iznad područja grada Zagreba i okolice letjeti zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.