NAKON IZNENADNE OSTAVKE RAVNATELJICE

Riječki liječnik Dorčić novi šef HZZO-a?

06.05.2016 u 18:57

Bionic
Reading

Iako odlazi s dužnosti ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Tatjana Prenđa Trupec nastavit će suradnju s Ministarstvom zdravlja u području EU fondova i eZdravstva, priopćeno je u petak iz HZZO-a

O odluci o svom odlasku iz HZZO-a ravnateljica je jučer upoznala ministra zdravlja Darija Nakića, a danas ju je objavila na kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu u Opatiji.

Odluku je objasnila željom da karijeru nastavi na projektima u zdravstvu na međunarodnoj razini, no s ministrom je dogovorila pro bono nastavak suradnje u područjima EU fondova i eZdravstva.

Prema proceduri, ravnateljicu razrješuje Vlada, te tek potom prestaje njezina dužnost u HZZO-u, napominje se u priopćenju.

Povodom svog odlaska iz HZZO-a, Tatjana Prenđa Trupec je istaknula kako je ponosna na sve što je kao nestranačka stručna osoba sa svojim timom ostvarila u protekle četiri godine.

U prvom redu, izdvojila je izlazak iz riznice, reformu primarne zdravstvene zaštite, osiguranje 300 milijuna eura za zdravstvo iz strukturnih fondova EU, velike korake u informatizaciji zdravstva, te novi model ugovaranja bolnica.

HZZO je u 2015. godini smanjio dospjele obveze s milijardu na 500 milijuna kuna, broj zaposlenih u HZZO-u smanjen je za 7,2 posto (za 177 ljudi), uveden je sustav kvalitete, a na liste lijekova HZZO-a uvršten je velik broj novih lijekova.

U 2016. ravnateljica je dobro surađivala s novim ministrom zdravlja, te je tijekom današnje prezentacije u Opatiji dala punu podršku najavljenom restrukturiranju bolničkog sustava, ističe se u priopćenju HZZO-a.

Na mjesto ravnatelja HZZO-a Vladi će, kako neslužbeno doznaje Večernji list, na jednoj od idućih sjednica biti predložen riječki liječnik dr. Fedor Dorčić. Ministar zdravlja nije potvrdio nijedno ime koje će upravljati blagajnom sa 22 milijarde zdravstvenih kuna, a dr. Dorčić već neko vrijeme cirkulira kao najizgledniji ravnatelj Zavoda.

Nedavno je imenovan i u upravno vijeće Agencija za lijekove i medicinske proizvode, a prije je vodio riječki HZZO.