'UHODANA PRAKSA'

U Sabor opet stanka uz opasku 'ma koja stanka, ionako niš' ne delate'

06.05.2016 u 12:05

  • +17

Redovna sjednica Sabora RH

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Sabor je rad i danas započeo stankom koju je zatražilo nekoliko zastupničkih klubova kako bi, između ostalog, govorili o stanju u zagrebačkim dječjim vrtićima te o izjavi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je bivšeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića nazvala osobnim obavještajcem bivšeg premijera te šefa SDP-a Zorana Milanovića. Zastupnici u nastavku sjednice raspravljaju konačni prijedlog Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, a uobičajenog glasovanja o raspravljenim točkama ovoga petka neće biti pa tako ni ovoga tjedna neće biti donesen zakon kojim bi se ukinuo ured bivšeg predsjednika Republike Stipe Mesića

Stanku je prvi zatražio Mostov Marko Sladoljev, koji se požalio da se u zagrebačkim vrtićima ne poštuje pedagoški standard, a stanje je nazvao alarmantnim te se o istoj temi želio očitovati i BUZ-ov Milivoj Špika. SDP-ov Gordan Maras stanku je zatražio kako bi progovorio o unutarnjopolitičkim odnosima u Hrvatskoj, a laburist Tomislav Končevski zbog izjava predsjednice o Lozančiću.

Predsjednik Sabora Željko Reiner odredio je desetominutnu stanku, a otvorilo ju je dobacivanje nepoznatog zastupnika koji je očito zaboravio ugasiti mikrofon pa se čulo, primijetila je Hina, kako je rekao 'ma koja stanka, ionako niš' ne delate'.

Laburisti traže istražno povjerenstvo vezano za izjavu predsjednice o Lozančiću

Tražit ćemo osnivanje istražnog povjerenstva da konačno istražimo te dileme tko koga prisluškuje. Ne mogu vjerovati da predsjednica države na javnoj televiziji može izjaviti tako nešto da privatni, osobni obavještajac može biti ravnatelj SOA-e. Netko je to morao podržati, netko to mora kontrolirati. Ako mi nemamo kontrolne instrumente koji kontroliraju ravnatelja SOA-e, onda je to jako žalosno, ne znam što radi Sabor, Odbor za nacionalnu sigurnost. Mislim da je vrlo neozbiljno ako ovisimo samo o jednom čovjeku', rekao je Končevski nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba Hrvatskih laburista.

Kaže kako ga smeta što se politika troši na temama obavještajne zajednice te kako je uvjeren da će narod kazniti političare jer se bave samo temama bitnim za vlastite pozicije: 'Narod nas gleda i on će nas kazniti. Bavimo se temama bitnima za narod, a ne za vlastite pozicije. Ako ćemo se stalno baviti ustašama i partizanima, nekakvim tajnim službama, a ne poslom za koji smo plaćeni, nećemo doći nikuda'.

Saborske zastupnike Končevski je pozvao da potpišu inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva, za koju su nužni potpisi najmanje desetina svih zastupnika, odnosno njih 16.

Maras: Sukobi u valadajućoj koaliciji paralizirali su zemlju

Stanku je tražio i SDP-ov Maras, kako bi upozorio da Vlada nije stvorila pretpostavke za isplatu stipendija za 5.000 studenata: 'Studenti više od mjesec i pol dana čekaju svoje stipendije zbog nerada Vlade. Pozivam ministra obrazovanja i premijera da riješe taj problem jer je nedostojno da Vlada ne vodi računa o onima na kojima je budućnost naše zemlje'.

Ustvrdio je da su sukobi u vladajućoj koaliciji paralizirali zemlju i onemogućili normalan rad institucija: 'Čudi nas u okviru tih sukoba u koaliciji da premijer traži podršku i stranih zemalja. Vidite da danas u novinama premijer govori da novi ravnatelj SOA-e ima podršku Kanade i Amerike. Znači da traži zaštitu stranih zemalja od svojih dojučerašnjih podupiratelja u Klubu zastupnika HDZ-a koji se danas putem medija pokušavaju postaviti kao netko tko je iznad premijera i institucija ove zemlje', rekao je Maras i dodao: 'Situacija je katastrofalna, ovo više nije izdrživo, građani traže da se pokrenete ili da se maknete'.

Sladoljev: u gradskim vrtićima više djece od standarda

Mostovo apostofiranje prosvjeda odgajateljica u zagrebačkim vrtićima i njihovih zahtjeva isprovociralo je u petak zastupnika Milivoja Špiku (BUZ/HSLS) koji je poručio da je 'frapiran' takvim istupima, da oni zapravo samo služe kako bi se nekoga denunciralo, tim više što Zagreb godišnje za predškolski odgoj izdvaja 800 milijuna kuna, oko 13 posto proračuna.

Mostov zastupnik Marko Sladoljev istaknuo je, naime da su odgajateljice u vrtićima svojim prosvjedom pokazale da ih se ne može ignorirati, da su problemi s kojima se susreću dosegnuli vrhunac.
One ne traže veću plaću za sebe, nego bolje uvjete rada za djecu, rekao je Sladoljev nakon stanke, pobrojivši pet zahtjeva koje su 'štete' iznijele i na prosvjedu 'Daj 5 za DPS (Državni pedagoški standard)'.

U Zagrebu je trenutno 10 tisuća djece više u gradskim vrtićima od propisanog državnog standarda, u grupi petogodišnjaka, gdje ih može biti najviše 20, ima ih oko 30, naveo je Sladoljev. Sve se, kaže, događa u gradu koju financira nogometne klubove, koji su kao udruga građana,u gradu koji kupuje skupe automobile, radi fontane ...

'To su iracionalne odluke koje štete našoj demografskoj politici, jer ako se ovako nastavi neće se imati tko diviti fontanama', poručio je Sladoljev. Zastupnik Špika je uzvratio da je frapiran takvim istupima pojedinaca u Saboru '(...) pričamo o nekom lokalnom problemčiću, i onda, kako bismo nekoga denuncirali, spominjeno automobile, fontane i slično'.

Špika: u vrtićima je slobodno oko tisuću mjesta

BUZ-ov zastupnik također kaže da Zagreb ima oko tisuću slobodnih mjesta u dječjim vrtićima, da odgajateljice imaju 30 posto veće plaće nego učitelji u osnovnim školama, da Zagreb godišnje za predškolski odgoj izdvaja preko 800 milijna kuna, oko 13 posto proračuna.

'Ne možete izaći i pričati o DPS-u samo da bi se nekome dodvorili', uzvratio je Mostovu zastupniku. Suglasan je da treba raditi na poboljšanju DPS u svakom djelu Hratske, ali ističe da se Zagreb ne može uspoređivati s drugim jedinicama, jer je u njemu nezapsolenost manja, plaće više, socijalni standard znatno kvalitetniji od ostatka Hrvatske.

Maras je rekao je kako ga čudi da zastupnik iz Mosta potiče tu temu s obzirom da je Mostov koalicijski partner Klub 365 BM na vlasti u Zagrebu i da ne komuniciraju u okviru svoje koalicije na državnoj razini.

Maras: tete nemaju veće plaće od učitelja

'Doduše, gotovo u pravilu nema ni jednog zastupnika tog kluba u sabornici, oni se ne javljaju i ne odgovaraju na ovakve stvari, ali činjenica je da tete u Zagrebu i 10.000 djece više u vrtićima su problem nacionalne razine i neprimjena DPS je problem nacionalne razine', kaže Maras. Poručuje da se ne slaže s Špikom koji, kako kaže, 'verojatno podržava Bandića u Zagrebu' da se o tome ne treba govoriti u Saboru.

Maras tvrdi i da 'tete' u Zagrebu nemaju veće plaće od učitelja u osnovnim školama. Te plaće su do 6.000 kuna, spremačice imaju 3.000 kuna i to nisu plaće s kojima bi se netko hvalio da su velike. 'Naše tete se ne bune radi sebe, nego radi djece, jer ih je previše u grupama, nema plana razvoja mreže vrtića, nemaju riješeno financiranje pomoćne opreme i igračaka ni razrađen plan kako da rade u vrtićima', rekao je Maras.

Sabor bez kvoruma, Mesić i dalje ima Ured

Kako pak javlja Mediaservis, vladajući opet nemaju kvorum pa žele izbjeći situaciju nastalu prilikom glasovanja prošlog petka, kada je oporba izlaskom iz sabornice srušila kvorum. U Saboru pokušavaju uvjeriti da su neki zastupnici na putu, kao i neki ministri koji još nemaju zamjenike, pa da je bolje odgoditi glasovanje.

Potpredsjednik Sabora, Mostov Robert Podolnjak kazao je Mediaservisu: 'Ne mogu vam to reći, ali moguće da su pojedini zastupnici službeno odsutni. To morate pitati predsjednika Sabora. Nemam uvid u to gdje je 151 zastupnik i je li se netko ispričao, je li netko na putu ili je bolestan. Uvid u to imaju Tajništvo i predsjednik.'

Tako ni ovoga tjedna neće biti donesen zakon kojim bi se ukinuo ured bivšeg predsjednika Republike Stipe Mesića, o kojem se prije tjedan dana nije glasovalo jer je oporba napustila sabornicu i tako srušila kvorum.

Zastupnici umjesto toga raspravljaju konačni prijedlog Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova. Obveze trgovaca u potrošačkim sporovima do sada su bile regulirane kroz Zakon o zaštiti potrošača, a sada se u skladu s europskim direktivama donosi poseban zakon po kojem će trgovci morati obavještavati potrošače o svojim obvezama. U slučaju kada se spor ne može riješiti putem pisanog prigovora potrošača, trgovac će ga u odgovoru morati obavijestiti o mogućnostima pokretanja postupka pred tijelima za alternativno rješavanje potrošačkih sporova.