SLUČAJ LOZANČIĆ

'Tražimo istražno povjerenstvo vezano uz izjavu predsjednice'

06.05.2016 u 11:40

Bionic
Reading

Laburist Tomislav Končevski zatražio je u petak u Saboru osnivanje istražnog povjerenstva vezano za navode predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da je bivši ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Dragan Lozančić bio osobni obavještajac bivšeg premijera Zorana Milanovića

'Tražit ćemo osnivanje istražnog povjerenstva da konačno istražimo te dileme tko koga prisluškuje. Ne mogu vjerovati da predsjednica države na javnoj televiziji može izjaviti tako nešto da privatni, osobni obavještajac može biti ravnatelj SOA-e. Netko je to morao podržati, netko to mora kontrolirati. Ako mi nemamo kontrolne instrumente koji kontroliraju ravnatelja SOA-e, onda je to jako žalosno, ne znam što radi Sabor, Odbor za nacionalnu sigurnost. Mislim da je vrlo neozbiljno ako ovisimo samo o jednom čovjeku', rekao je Končevski nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba Hrvatskih laburista.

Kaže kako ga smeta što se politika troši na temama obavještajne zajednice te kako je uvjeren da će narod kazniti političare jer se bave samo temama bitnim za vlastite pozicije.

"Narod nas gleda i on će nas kazniti. Bavimo se temama bitnima za narod, a ne za vlastite pozicije. Ako ćemo se stalno baviti ustašama i partizanima, nekakvim tajnim službama, a ne poslom za koji smo plaćeni, nećemo doći nikuda", upozorio je laburist Končevski.

Saborske zastupnike je pozvao da potpišu inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva, za koju su nužni potpisi najmanje desetina svih zastupnika, odnosno njih 16.

Stanku je tražio i SDP-ov Gordan Maras, kako bi upozorio da Vlada nije stvorila pretpostavke za isplatu stipendija za 5000 studenata.

"Studenti više od mjesec i pol dana čekaju svoje stipendije zbog nerada Vlade. Pozivam ministra obrazovanja i premijera da riješe taj problem jer je nedostojno da Vlada ne vodi računa o onima na kojima je budućnost naše zemlje", izjavio je Maras.

Ustvrdio je da su sukobi u vladajućoj koaliciji paralizirali zemlju i onemogućili normalan rad institucija.

'Čudi nas u okviru tih sukoba u koaliciji da premijer traži podršku i stranih zemalja. Vidite da danas u novinama premijer govori da novi ravnatelj SOA-e ima podršku Kanade i Amerike. Znači da traži zaštitu stranih zemalja od svojih dojučerašnjih podupiratelja u Klubu zastupnika HDZ-a koji se danas putem medija pokušavaju postaviti kao netko tko je iznad premijera i institucija ove zemlje', rekao je Maras i dodao: 'Situacija je katastrofalna, ovo više nije izdrživo, građani traže da se pokrenete ili da se maknete'.