KREĆE IMENOVANJE MARKIĆA

Lozančić dao ostavku na mjesto šefa SOA-e

02.05.2016 u 17:09

Bionic
Reading

Dragan Lozančić, koji je formalno bio na čelu Sigurnosno-obavještajne agencije, doznaje tportal, dao je ostavku. Nakon tog njegovog poteza otvoren je put za imenovanje Daniela Markića na tu poziciju, na koju ga predlažu predsjednica RH i premijer

Podnošenjem ostavke Lozančić je otvorio put za imenovanje Daniela Markića ravnateljem SOA-e.

Podsjetimo, premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prije mjesec dana, nakon nekoliko tjedana trzavica, postigli su suglasje o novom ravnatelju, no on nije stupio na dužnost jer na tu temu nije sazvan Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Taj odbor, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, mora dati svoje mišljenje o imenovanju, no predsjednik Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić nije želio sazvati sjednicu dok od predsjednice i premijera ne dobije objašnjenje zašto se pokrenuo postupak razrješenja Lozančića.

'Odmah ću staviti točku na dnevni red kad dobijem potvrdu da je potpisano razrješenje sukladno članku 66. stavku 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu koji regulira prijevremeno razrješenje ili kad Lozančić podnese ostavku', kazao je Ostojić za tportal prije nekoliko dana.

Naime, taj članak zakona regulira u kojem slučaju ravnatelj SOA-e može biti prijevremeno razriješen. Ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija, stoji u zakonu, mogu prije isteka mandata biti razriješeni ako to sami zatraže; ako trajno izgube sposobnost obavljati svoju dužnost; ako ne provode odluke predsjednika Republike i Vlade kojima se usmjerava rad sigurnosno-obavještajnih agencija ili ne provode njihove mjere u svezi s nadzorom rada; zbog povrede Ustava, zakona ili drugih propisa; zbog zlouporabe položaja ili prekoračenja ovlasti, zbog povrede tajnosti klasificiranih podataka te osude za kazneno djelo koje ih čine nedostojnima obavljanja dužnosti.

U međuvremenu je Lozančić dao ostavku te će Odbor za unutarnju politiku već u srijedu na sjednici dati svoje mišljenje o imenovanju Markića za novog ravnatelja.

Podsjetimo, razrješenje Lozančića je pokrenula predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, obrazloživši to time da je izgubila povjerenje u Lozančića. No supotpis premijera Oreškovića nije stigao tako brzo jer se, kako je tada objašnjavao, htio informirati i ne donijeti naglo svoju odluku. Da predsjednica mora objasniti zašto se smjenjuje Lozančić, smatrali su na početku i u Mostu, dapače govorili su kako bi o tome trebao raspravljati i Odbor za unutarnju politiku, no kada je na tom saborskom radnom tijelu potegnuta ta tema, Most je glasao protiv rasprave i zaključio da odluku treba donijeti premijer.