JERGOVIĆ, 'NEDJELJOM U DVA':

'Korupcija će nas mučiti dok nas Europa ne isklistira'

08.11.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Miljenko Jergović gostovao je u emisiji Aleksandra Stankovića. Između ostalog razgovarali su o predstojećim predsjedničkim izborima, aktualnoj političkoj situaciji, korupciji, stanju medija kod nas, a, naravno, dotaknuli su se i prošlotjednog incidenta s redateljem Emirom Kusturicom

'Mislim da je to što se dogodilo doista strašno. Kusturica je fenomen zbog paradoksa koji ga okružuje jer se s jedne strane radi o velikom redatelju, jednom od klasika europske kinematografije, a s druge strane o čovjeku s kontroverznim političkim i svjetonazorskim stavovima. Ne znam što se s pričom o njemu može učiniti, osim da prihvaćamo da je veliki autor, ili da potpuno na njega zaboravimo', rekao je Jergović.

Biti lopov je sramota

'Živimo u društvu u kojem je sramota biti Srbin, homoseksualac, manjinac ili Hercegovac, ali nije biti lopov ili mafijaš. Štoviše, mafijaš je tu kao vrsta odlikovanog, posvećenog lopova. Ovo društvo treba učiniti normalnijim, smirenijim, i to bi trebao biti cilj sljedećeg predsjednika. U društvo bi trebalo vratiti svijest da je sramota biti lopov i da je sramota završiti u zatvoru', rekao je Jergović na samom početku emisije. 

Dodao je da Kusturica nije prvi umjetnik koji je imao kontroverznu političku prošlost.

'Postoji puno redatelja koji su također bili bliski sa Slobodanom Miloševićem, no oni nam nisu ni blizu toliko zanimljivi kao Kusturica. Kod vas je prije nekog vremena gostovao stanoviti bankar koji je također pričao o svom prijateljevanju s Miloševićem, no to je vrlo brzo palo u zaborav. Da je nekakav bezveznjak, ne biste ni vi, Aco, išli u Mokru Goru. Činjenica je da je Kusturica zanimljiv medijima upravo zbog svog ogromnog talenta koji je u suprotnosti s nekim njegovim postupcima. U tome je zapravo njegovo prokletstvo, jer da nije toliko interesantan, nitko ga ne bi doživljavao. To je njegova osobna nesreća, a i tip je osobe koja nikad neće reći da se kaje ili srami za svoje postupke', rekao je poznati književnik i novinar, upitan što misli o skandalu s navedenim redateljem.

Dodao je i da ga već 18 godina kopka što Kusturica danas misli o filmovima 'Otac na službenom putu' ili 'Sjećaš li se Dolly Bell', uspomenama na jedan svijet kojeg više nema, a za čiju je propast kriv i Radovan Karadžić, čiju politiku Kusturica nikad nije osudio.

'Karadžić je ubio najmanje dva Kusturičina filma. Zanima me što Emir misli npr. o tome', rekao je Jergović.

Priznao da se autocenzurira kad je riječ o velikim oglašivačima: 'Trudim se dnevno osvajati svoju slobodu. Sloboda se vidi i u tome da sam priznao postojanje autocenzure jer sam to mogao i zatajiti.'

Smatra da je stanje u medijima danas gore nego prije 10 godina jer smo, kako je naglasio, prepušteni sami sebi, a 'Bruxelles nam više ne prigovara'.

Kad je pak riječ o predstojećim predsjedničkim izborima, Jergović je rekao da bi ga usrećio onaj tko bi na normalan način radio posao te da su svi kandidati vrlo slični, osim, kako je rekao, 'jednog za kojeg ne želim da pobijedi'. Kazao je da nije Bandićev navijač, no da ima svog favorita.

'Bandić nije isto što i Kerum, ni u kom smislu, i treba inzistirati na toj razlici, zato što su nam slične usporedbe u bližoj i daljoj prošlosti naškodile', rekao je.

Jergović je naglasio i da će korupcija Hrvatsku mučiti sve dok nas 'Europa ne isklistira'.

'Ja osobno ne bih htio raditi u gradu u kojem je Mamić gradonačelnik, ali bojim se da je to moguće, jer ako je Kerum uspio postati gradonačelnik Splita, zašto ne bi i Mamić Zagreba', prokomentirao je Jergović situaciju nedavno opisanu u medijima u kojoj se vlast u Hrvatskoj dijeli između Ive Sanadera, Milana Bandića, Željka Keruma i Zdravka Mamića

Jergović se osvrnuo i na dosadašnji mandat premijerke Jadranke Kosor i izjavio da mu nije jasno oduševljenje nekih te da se stalno zaboravlja kako je za njezine vladavine prošao i kontroverzni zakon o potpomognutoj oplodnji.