VRUĆA TEMA

'GMO usjevi u Hrvatskoj su ilegalni i imaju status opojnih droga'

21.04.2016 u 08:54

Bionic
Reading

Otkud genetički modificirani usjevi na hrvatskim poljima, bila je tema emisije 'U mreži Prvog'. Zašto ih ima unatoč zabranama i znače li predložene zakonske izmjene liberalizaciju uzgoja i prometa GMO-a, govorili su prof. Valerije Vrček s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i prof. Ivan Pejić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta

Komentirajući podatke da je na poljima u Hrvatskoj pronađen određen postotak usjeva s udjelom GMO-a, Pejić je kazao kako je riječ o tragovima GMO-a u soji koja se koristi kao stočna hrana. Naglasio je da se u Hrvatskoj ne može prodavati i proizvoditi sjeme GMO biljaka i gotovo je siguran da ga nema na tržištu. Međutim, dodao je, pojedini proizvođači GMO sjeme mogu dovesti privatno iz drugih zemalja. GMO usjevi u Hrvatskoj su ilegalni i imaju status opojnih droga, a ovaj slučaj je slučaj za policiju, izjavio je Valerije Vrček u razgovoru za HRT.

Naglasio je kako treba biti oprezan i zabrinut - 'licemjerno je što se EU gotovo konsenzusom protivi GMO sjetvi, a 30-ak milijuna tona GMO soje i kukuruza ulazi u EU kako bi se hranila stoka'. Upozorio je da nema istraživanja koja bi pokazala kako GMO hrana utječe na zdravlje životinja.

Predsjednik Vladina Vijeća za GMO Domagoj Šimić kazao je da nove zakonske izmjene ne idu prema 'liberalizaciji' uzgoja i prometa GMO proizvoda u Hrvatskoj, nego se njime 'uvodi red'. 'Napokon će se definirati ovlaštenja - tko i kada u državi reagira pri suzbijanju GMO-a, a dobivamo i pravnu polugu da izuzmemo sve autorizirane GMO-e s hrvatskih polja', kazao je Šimić.

Podsjetimo da u Slavoniji ima genetički preinačenih usjeva, izjavila je zastupnica Hrida Irena Petrijevčanin Vuksanović. Ta je izjava izazvala reakcije u Saboru, a zastupnici su je ocijenili alarmantnom. Davor Vlaović iz HSS-a prenosi službeni Vladin odgovor da takvih usjeva nema pa bi saznanja, kaže, trebalo prijaviti. Vuksanović pak tvrdi da je informacija provjerena.