tijesna većina

Pala odluka u Europskom parlamentu: Ublažit će se pravila za GMO

07.02.2024 u 16:02

Bionic
Reading

Europski parlament podržao je tijesnom većinom u srijedu upotrebu novih genomskih tehnika u poljoprivredi, a zastupnici tvrde da će to pospješiti zelenu tranziciju stvaranjem otpornijih biljaka

„Nove genomske tehnike pružaju dosad nezabilježene mogućnosti za europsku poljoprivredu i proizvodnju hrane“, stoji u obrazloženju izvješća švedske eurozastupnice Jessice Polfjärd.

Izvješće je usvojeno s 307 glasova za, 263 protiv i 41 suzdržanim glasom.

„Ako želimo da EU bude pionir u novim tehnologijama trebamo regulatorni okvir koji to čini mogućim“, kazala je Polfjärd dan ranije u raspravi u Europskom parlamentu.

U izvješću se navodi da će se korištenjem novih genomskih tehnika povećati otpornost prehrambenog sustava jer će biljke dobivene novim genomskim tehnikama biti otpornije na klimatske promjene i nametnike te zahtijevaju manje gnojiva ili pesticida.

„Te vrste novih biljaka, u kombinaciji s poprilično jednostavnom i brzom primjenjivošću tih novih tehnika, mogle bi donijeti koristi poljoprivrednicima, potrošačima i okolišu“, stoji u izvješću.

Zastupnici smatraju da treba uvesti dvije kategorije biljaka dobivenih novim genomskim tehnikama – trenutno sve podliježu istim pravilima kao i genetski modificirani organizmi (GMO). Pritom bi druga kategorija bila podložna istim pravilima kao i GMO, dok bi biljke s određenim modifikacijama (prva kategorija) bile promatrane kao konvencionalne biljke.

Pritom je jedan od zahtjeva da „broj genetskih modifikacija koje su uslijedile, a koje se mogu međusobno kombinirati, nije veći od tri u bilo kojoj sekvenci kodiranja bjelančevina, uzimajući u obzir da su mutacije u intronima i regulatornim sekvencama isključene iz te granične vrijednosti“.

Povjerenica Europske komisije za jednakost Helena Dalli rekla je u utorak da spomenuti prijedlog „omogućuje inovaciju bez ugrožavanja sigurnosti“.

Neovisni hrvatski eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić sudjelovao je u utorak u raspravi o izvješću.

Čelnik stranke Ključ Hrvatske rekao je kako je stava da „za nove genomske tehnike trebaju vrijedi u najmanju ruku ista pravila kao i za stare genomske tehnike“.

„Ovdje se radi o deregulaciji genetski modificiranih organizama i proizvoda dobivenih od njih. Izglasavanjem ovog zakona počinje još jedan novi masovni eksperiment nad stanovništvom, građanima i potrošačima, ali i cijelom prirodom i biosferom koja će biti nepopravljivo kontaminirana genetskim modificiranim materijalom“, poručio je Sinčić.

Usvojeno izvješće podloga je za pregovore Europskog parlamenta s državama članicama EU-a.