NAKON IZLASKA IZ ZATVORA

Veljko Marić može pričati što hoće, ali za Hrvatsku on je - kriv

19.04.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Nakon šest godina zatvora zbog ubojstva srpskog civila Petra Slijepčevića tijekom Domovinskog rata, hrvatski branitelj Veljko Marić našao se na privremenoj slobodi zbog zdravstvenih razloga. Osuđen je u Srbiji na 12 godina, po kontroverznom zakonu o 'regionalnoj jurisdikciji', a hrvatsko je pravosuđe tu presudu iz Srbije priznalo. Marić uporno govori da je 'osuđen na dokaze rekla-kazala', a neki mu političari daju podršku u tome. No s pravne strane jasno je da on mora odslužiti kaznu za ratni zločin za koju ga je teretio i njegov suborac. Optužnica protiv njega za isto zlodjelo podignuta je i u Hrvatskoj, ali mu nije suđeno, tvrdi Documenta

Slučaj je od samog početka u centru zanimanja javnosti jer je Marića kao hrvatskog branitelja za ratni zločin osudila Srbijai to prema kontroverznom zakonu kojim si je dala za pravo i nadležnost da sudi za sve zločine počinjene tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Marić je privremeno pušten na slobodu u trajanju od tri mjeseca kako bi se liječio. Prema rješenju suda, nakon tri mjeseca Marić se mora vratiti u zatvor na nastavak izdržavanje 12-godišnje kazne.

Budući da se na njegovu slučaju prelama niz problema s kojima se susreće današnje hrvatsko društvo, od odnosa prema Srbiji do pitanja hrvatskih ratnih zločina i odgovora na pitanje je li moguće počiniti ratni zločin u obrambenom i oslobodilačkom ratu kakav je bio Domovinski, za očekivati je da će se slučajem Veljka Marića i dalje baviti visoka politika, a to govori i tretman Marića nakon izlaska iz zatvora.

'Želimo izraziti zahvalnost tijelima koja su donijela takvu odluku i kolegi brzo ozdravljenje jer imamo saznanje da se radi o bolesti. Podržavamo tu odluku i ministarstvo stavlja na raspolaganje sve potencijale branitelju kako bi se pomoglo da se što prije oporavi', pozdravio je Marićev izlazak na slobodu ministar branitelja Tomo Medved, a prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko zaključio je da je Marić žrtva nezakonitosti.

Uhićen je u travnju 2010. tijekom rutinskog prelaska srpsko-bugarske granice, kada se kao profesionalni vozač kamiona vraćao sa službenog putovanja; u Srbiji je potom osuđen za ubojstvo, a Hrvatskoj je predan nakon dugih pregovora između dviju država.

Marić je u Srbiji osuđen zbog ratnog zločina iz listopada 1991. zbog ubojstva civila Petra Slijepčevića u Rastovcu. Optužnica, koja je podignuta u kolovozu 2009. Marića je teretila da je 'kao pripadnik hrvatskih oružanih formacija - prilikom akcije čišćenja sela Rastovca 31. listopada 1991. u uniformi i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević gdje je u Petra Slijepčevića ispalio više hitaca iz automatske puške, u nazočnosti njegove supruge Ane'.

Marića je na suđenju za zločin teretio njegov bivši suborac. S druge strane Marić je nakon izlaska na slobodu za N1 izjavio da su protiv njega svjedočili Srbi s njegova područja, koje ne želi imenovati. 'Oni se šeću Beogradom, a svjedoče na rekla-kazala', tvrdi Marić.

Kada je Mariću odobreno da kaznu služi u Hrvatskoj, preduvjet za to bilo je to da hrvatsko pravosuđe potvrdi osuđujuću presudu.

Documenta je svojedobno upozorila da zbog pristrana medijskog izvještavanja o slučaju Marić većini javnosti nije poznato da je protiv njega u Hrvatskoj podignuta optužnica za isti zločin za koji je optužen i osuđen u Srbiji, tako da se malo tko zapravo u Hrvatskoj pita je li Marić ubio nenaoružanog civila u njegovoj vlastitoj kući.

Zbog toga se u utorak oglasila Inicijativa mladih za ljudska prava iz koje osuđuju izjave prvog potpredsjednika Vlade Karamarka i ministra branitelja Medveda u povodu privremenog puštanja Veljka Marića na slobodu radi liječenja u odgovarajućim uvjetima, nazivajući ga ratnim zločincem.

Hrvatski je branitelj kazao i da je žrtva srbijanskog pravosuđa koje mu je sudilo na osnovi Zakona o univerzalnoj jurisdikciji što je uzrok političkog sukoba u hrvatsko-srpskim odnosima. 'Po uvjerenju suda za ubojstvo jednog civila kažnjen sam 12 godina jer takva je situacija tada bila. Ja sam jedini hrvatski branitelj bio osuđen za ratni zločin u Srbiji', kazao je Marić koji tvrdi da je nevin i koji je nakon izlaska iz zatvora postao prava medijska zvijezda bez obzira na pravomoćnu presudu za ratni zločin.

Poznati odvjetnik Branko Šerić kaže da ne postoji nikakva zakonska prepreka da Marić govori o svom slučaju javno i iznosi svoju stranu priče bez obzira na presudu.

Druga je važna stvar srpski Zakon o regionalnoj nadležnosti za suđenja za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije koji je Hrvatskoj trn u oku i nastoji natjerati Srbiju da ga ukine.

Sjetimo se da je čak bio izglasan takozvani Zakon o ništetnosti kojim se ne priznaje srpska jurisdikcija na hrvatskom teritoriju za pitanja ratnih zločina. Hrvatska nastoji onemogućiti da Srbija sudi hrvatskim braniteljima za zločine počinjenje tijekom Domovinskog rata. Zbog toga je prosvjedovala i prošla lijeva vlada, a aktualna je zbog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji odlučila blokirati pregovore Srbije s Europskom unijom, ali za sada nije našla ne razumijevanje europskih partnera.

Stav je Hrvatske da Srbija ne može izigravati mini Haag, s čim se, naravno, slaže i Marić koji je mišljenja da samo zbog toga Hrvatska treba blokirati Srbiju.

Europarlamentarka Marijana Petir tvrdi da se na srpskoj crnoj listi nalazi oko 300 hrvatskih branitelja te je zbog toga problema pisala predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću i zatražila da ih upozori da su u opasnosti ako krenu put Srbije.

Odvjetnik Šerić objašnjava da bez obzira na to što Hrvatska ne priznaje srpski Zakon o regionalnoj nadležnosti za suđenja za ratne zločine nije postojala mogućnost da se Marića pusti na slobodu nakon što je izručen Hrvatskoj jer je Hrvatska priznala presudu.

'Iz istog razloga nije bilo moguće ni novo suđenje u Hrvatskoj', kazao je Šerić koji objašnjava da je to bilo nužno jer inače Srbija ne bi dopustila da Marić odsluži ostatak kazne u Hrvatskoj.