KOSOR PRED SABOROM

Milanović: Nešto tu ne štima!

02.11.2009 u 11:34

Bionic
Reading

Šef SDP-a Zoran Milanović kaže: 'Ovo što danas radimo trebali smo puno ranije.' Milanović se požalio Saboru da su ga na sastanak u Vladu prošlog tjedna pozvali u posljednji trenutak i tražili od njega suglasnost uvjeravajući ga da je nova verzija hrvatsko-slovenskog arbitražnog sporazuma dobra

Ključni problem koji naglašava Milanović je popis arbitara. Pita sekome smeta da dvije države same biraju arbitre koji će odlučivati nasudu, pitao je i zastupnike je li itko vidio popis, a premijerku Kosorpita postoji li on uopće.

Milanović pita zašto takvo pitanje danas rješavamo 'nekakvom običnom većinom'? 'Je li ovaj sporazum bolji od Rehna 1? Hvala Bogu da Slovenci i Rehn vode računa o nama, hvala Bogu da oni znaju što je bolje za nas nego mi sami. Hvala Bogu da smo bili izgubljeni kao guske u magli kada je 8. svibnja SDP predložio da se Rehn 1 usvoji', kazao je Milanović.

Kritizirao je i način na koji je Kosor došla do sporazuma: 'Mislio sam da iz Rehna 1 može proizaći nešto fer i pošteno. Svi su bili za, i onda je otišao Sanader. Kosor je sjela s Pahorom i dogovarala nešto. Nešto tu ne štima!'

Pupovac: 'Sporazum nije smokvin list'

SDSS-ovac Milorad Pupovac kaže da se više ne smije gubiti vrijeme i da je Hrvatska već izgubila devet godina od sporazuma Račan-Drnovšek te se nada da se neće 'dogoditi paradoks da u ovoj situaciji SDP postane HDZ, a HDZ SDP'.

Riječ 'junction', koju je oporba u raspravi spominjala kao spornu, samo je 'lingvistička kost oko koje se ne bismo smjeli glodati', rekao je Pupovac i dodao da on ima toliki minimum patriotizma da neće. Kaže da je riječ 'junction' upotrijebljena kako bi sud imao više mogućnosti u odlučivanju.

Za izjavu o neprejudiciranju na kraju sporazuma Pupovac je tražio da se ne omalovažava: 'Nije to smokvin list premijerke i nemojmo otežavati status i funkciju te izjave te nemojmo omalovažavati one koji će posvjedočiti tu izjavu. Vjerovao sam i vjerujem da je ova teška tema prilika za neku vrstu političkog zajedništva u Saboru.'

HNS će podržati sporazum

U Saboru se, podsjetila je sve kolege Vesna Pusić, raspravlja o parafiranju, tj. potpisivanju sporazuma između premijerke Kosor i premijera Pahora, i rekla da će ga HNS podržati. On će se, naime, vratiti u hrvatski i slovenski parlament na ratifikaciju.

'HNS će, za razliku od HDZ-a za vrijeme rasprave o sporazumu Račan-Drnovšek, voditi računa o interesima Hrvatske, a ne o političkim poenima', rekla je Pusić, koja tvrdi da bismo već bili u EU da nije bilo političkih igara. HNS će dignuti ruku za sporazum bez obzira na njihov stav da u njemu treba biti i lista arbitara.