ZAGREBAČKI 'VITEZ PEDALA'

Bandić na posao stigao na dva kotača pa skočio do kuglastog javora

12.02.2016 u 14:29

  • +6

Milan Bandić biciklom na posao, skoknuo i do kuglastog javora

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Bionic
Reading

Da je bicikl investicija koja se brzo isplati, a čuva zdravlje i štedi novac, zna zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je jutros dopedalirao do svojega radnog mjesta u povodu Međunarodnog dana zimske vožnje biciklom na posao, pridruživši se tako brojnim sugrađanima i građanima drugih svjetskih gradova koji su se također jutros uputili bicikom do radnog mjesta bez obzira na vremenske prilike. A potom je zagrebački 'vitez pedala' skoknuo pogledati i kako u Zagrebu ide obrezivanje kuglastog javora

Prije javora, gradonačelnik je zaključio da je biciklističkom infrastrukturom zadovoljan, ali i da uvijek može bolje. No zasad su, valjda, ipak prioritet fontane.

Inače, Međunarodni dan zimske vožnje biciklom na posao projekt je pokrenut u Kanadi 2013. godine i povezuje svjetske gradove čiji su se stanovnici obvezali voziti bicikl na posao barem taj dan neovisno o vremenskim prilikama. No, kako to istinski vitezovi pedale znaju, loše vrijeme ionako ne postoji, samo loša oprema.

Zagrepčani su se u spomenutu manifestaciju uključili prvi put prošle godine i odmah odnijeli pobjedu, zahvaljujući najvećem broju prijava i značajnoj gužvi biciklista na ulicama unatoč hladnoći, a pobjedu se očekuje i ove godine. Lani ih sudjelovalo oko tisuću.

'Evo, tri zeca s jednim metkom'

Darinka Jug iz Gradske uprave Hini je izjavila kako se prijaviti može cijeli dan, a da se do 14 sati prijavilo već 827 Zagrepčanki i Zagrepčana. Na drugom mjestu zasad je Novi Sad sa 609 prijava, a slijede Sankt-Peterburg s 440 te Calgary s 402 prijave bicikliranja na posao.  Najavila je i da će na proljeće početi radovi na nastavku izgradnje biciklističke staze od Velike Gorice do Zagreba.

Bandić je svim građanima koji imaju bicikl preporučio da bicikliraju na posao, a onima koji ga još nemaju da ga nabave, jer će za tri mjeseca opravdati tu investiciju, s obzirom na to da je biciklom jeftiniji prijevoz do posla, zdraviji za građane kojima podiže kondiciju, a vozeći bicikl čuvaju i okoliš te zaključio: 'Evo, tri zeca s jednim metkom'.

Za biciklističke staze po gradu rekao je da su dobre, ali da mogu biti još i bolje, napominjući da su u zadnjih 15-ak godina napravili oko 300 kilometara biciklističkih staza, iako su mogli i više: 'Pozivam sve da nam pomognu da radimo nove prioritete, iscrtamo ih i otklonimo nedostatke na postojećima. Jedino tako možemo napraviti biciklističku infrastrukturu i pozivati građane da zdravije žive, da čuvaju koju kunu u lisnici i da čuvamo okoliš'.

Zeleni Zagreb grade ...

Da brine o okolišu, Bandić je opet na vlatsitom primjeru pokazao skoknuvši do Šrapčeve ulice i ulice Dragutina Domjanića gdje su, kao i u okolnim ulicama, djelatnici Zrinjevca započeli proljetno orezivanje drvoreda kuglastog javora. Riječ je, naime, o drveću otpornijem od drugih vrsta na gradske uvjete i specifičnost sadnje u odnosu na prirodne uvjete.

'Prije pet godina zasadili smo drvored u Nemčićevoj, Šrapčevoj i Domjanićevoj', rekao je Bandić te istaknuo da se o drveću mora kontinuirano voditi briga kako bi ono dobro uspijevalo, a ove godine orezuje se na nov način u cilju značajnijeg i bržeg povećanja krošnje koja će se tako za 10 godina, umjesto za 15, povećati za tri metra.

Pohvalio se Bandić i da se Zagreb, uz očuvanje postojećeg zelenila, također i sustavno ozelenjuje, a tehnički direktor Zrinjevca Jure Leko posebno je izdvojio katalog zelenila u kojem su registrirana sva stabla i niže raslinje diljem grada, kao i potrebni podaci koji Zrinjevcu pomažu u kontinuiranoj brizi i održavanju gradskog zelenila.