IMENA ZA NEKOLIKO DANA

Vijeće za suradnju dogovorilo kvote za zamjenike i pomoćnike ministara

10.02.2016 u 19:55

Bionic
Reading

Nakon više od četiri sata pregovaranja i dogovaranja Most i Domoljubna koalicija postigli su dio dogovora na Vijeću za suradnju. Dogovor je pao oko kvota za zamjenike i pomoćnike ministara, a tek sada predstoje razgovori ministara s potencijalnim kandidatima. Imena se još uvijek taje i neće biti poznata na sutrašnjoj sjednici Vlade iako je to bilo prvotno najavljivano

'Napokon smo završili današnje dugotrajne razgovore. Dogovorili smo sve vezano uz kvote u ministarstvima, što se tiče pomoćnika i zamjenika. Sada kreću razgovori ministara i potencijalnih kandidata. Mislim da će sve u nekoliko dana biti gotovo', kazao je nakon sjednice Vijeća za suradnju Mostov Ivan Kovačić.

O imenima se nije govorilo, kazao je Kovačić. 'Most i Domoljubna koalicija dat će svoje potencijalne kandidate i u razgovoru s ministrom nećemo nametati imena jer bi to bilo kadroviranje Vijeća, što mu nije svrha', rekao je Kovačić.

Iako je bilo najavljivano da će se neka imena znati već na sutrašnjoj sjednici Vlade, od toga ipak neće biti ništa.

'Ovo je ozbiljan i odgovoran posao kojemu moramo pristupiti cjelovito i ne želimo nikakva parcijalna rješenja te zbog tog našeg krajnjeg cilja, a hvala Bogu večeras smo postigli to suglasje i dogovorili smo se oko kvota te načina rada i djelovanja, od sutra će krenuti razgovori – prvo koordinacija s ministrima, dakle Vijeće će savjetodavno predlagati potencijalne kandidate ministrima, a onda će ih ministri intervjuirati i nakon njih će odlučiti tko će biti njihovi suradnici u ministarstvima te to predočiti na sljedećoj sjednici Vlade. Bila je namjera da to parcijalno riješimo sutra, ali smo postigli suglasje da ne rješavamo parcijalno, nego da to bude jedno cjelovito rješenje na sljedećoj sjednici Vladi, a do tada ćemo odraditi sve predradnje, koordinacije, intervjue s kandidatima i s ministrima', pojasnio je novinarima HDZ-ov koordinator u Vijeću Milijan Brkić.

Kako kvote izgledaju i u kojem ministarstvu će zamjenici biti iz Mosta, a u kojem iz Domoljubne koalicije, Kovačić i Brkić nisu htjeli otkriti.

'Kvote su usuglašene, o konkretnim brojevima ne bismo, ali nemojmo se baviti perifernim stvarima. Bitno je da je večeras postignuto suglasje i da idemo rješavati probleme i ja bih vas zamolio da nas od sljedećeg tjedna, kad to napokon krene, pratite u stopu, da nas kritizirate tamo gdje smo lošije radili, usmjeravate tamo gdje smo dobri i da na taj način budete korektiv nama i izvršnoj vlasti i da se ne bavimo više perifernim temama koje građane ne zanimaju. Shvatimo sve dužnosnike u Vladi kao osobe koje nose križ i odgovornost za budućnost svog naroda i države - nije bitno je li to Janko, Marko ili Pero', rekao je Brkić.

Upitan jesu li dogovorene pozicije u državnim tvrtkama, Brkić je kazao: 'Idemo korak po korak - prvo se rješavaju izvršne funkcije u ministarstvima, a onda ćemo narednih dana razgovarati o poduzećima. S time da je bivša vlast itekako ostavila nagazne mine, unatoč tome što je nedemokratski donositi akte u vrijeme kad su raspisani izbori koji sljedeću vlast dovode u situaciju da vam veže ruke, a prije toga su odradili sve po nekakvim aktima te su postavili svoje ljude temeljem političkih imenovanja te narednoj vlasti ostavljaju zavezane ruke jer ne može odrađivati ono što su oni radili.'

S obzirom da je prema neslužbenim informacijama Most tražio cijelu vertikalu u ministarstvima u kojima su njihovi ministri, odnosno tražio je da i pomoćnici u tim ministarstvima budu iz Mosta, novinari su Brkića pitali hoće li pomoćnici biti i iz Domoljubne koalicije i iz Mosta.

'Dakle dvije trećine građana su izabrale aktualnu vlast i mi smo zajedno preuzeli odgovornost za upravljanje državom i kao takvi ćemo obnašati sve one poslove i sve one zadaće koje imamo u nadležnim ministarstvima. Neće to biti moje ministarstvo, vaše ministarstvo, kao što je bilo u prošloj Vladi RH, u kojoj konkretno potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo uopće nije imao nadležnost nad ministrima u svom resoru. Dakle, to ne dolazi u obzir, odgovornost je preuzeta zajedno, zajedno idemo u ovu utakmicu, zajedno igramo, netko na ovoj poziciji, netko na onoj, ali bit je da u konačnici dođemo do cilja, a to je boljitak Hrvatske i naroda', rekao je Brkić.

Na pitanje je li dogovoren novi ministar branitelja, Brkić je kazao da se o tome nije razgovaralo.

Novinare je zanimao i komentar na naslovnicu tjednika Novosti, na kojoj se nalazi fotografija osobe s ustaškom kapom, za koju Novosti navode da se radi o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

'Što su Novosti? Tjednik? Čiji je to tjednik? Nemam pojma zaista. Vidio sam raznorazne tipove s kokardama i s ovim i onim. Svoj smo jasan stav politički izrekli i zauzeli u više navrata, artikulirali i priopćili hrvatskoj javnosti da smo protiv svih totalitarizama, i nacizma i fašizma i komunizma i svih ideologija takvog značenja. To nas uopće ne zanima. Prestanimo se već jednom baviti prošlošću, prestanimo više kontaminirati hrvatsku javnost i građane onima koji su iza nas. Temelj hrvatske države je Domovinski rat, hrvatski branitelji. Idemo razgovarati o tome što moramo napraviti da bi Hrvatska sutra bila uređena država i da nam se djeca ne bi selila iz ove prekrasne zemlje', rekao je Brkić.

'Bili smo cijeli dan na sjednici Vijeća za suradnju. Most će dati svoje mišljenje vezano za to jednako kao što je iznio svoj stav i o gospodinu Ostojiću', rekao je Kovačić.