REFORMA PRAVOSUĐA

Šprlje: Detektirati nedorasle poslu i odstraniti ih iz sustava

09.02.2016 u 21:39

Bionic
Reading

Pravosuđe očekuje niz reformi, one će biti snažne, a obuhvaćat će tehnička ulaganja, ulaganja u znanje sudaca i racionalizaciju procesa. Izjavio je to u Dnevniku HRT-a ministar pravosuđa Ante Šprlje

Naglasio je kako velik dio tih reformi neće zahtijevati velika novčana sredstva. Mogućnost ušteda vidi u preraspodjeli predmeta i reorganizaciji sudova.

Komentirao je kako su se sudovi napunili ljudima koji nisu dorasli raditi u pravosudnom sustavu. 'Moramo ih detektirati i odstraniti iz sudstva', rekao je Šprlje. Rekao je i da će se pri ocjenjivanju rada uzimati u obzir da su različiti uvjeti na različitim sudovima. Prema njegovu mišljenju čelni ljudi tijela moraju snositi odgovornost za rad u svojim tijelima.

Šprlje je rekao i kako planiraju promijeniti Ustav i potpuno onemogućiti intervenciju Ustavnog suda u odredbe prema kojima nema zastare u slučajevima ubojstava i kriminala u privatizaciji. Ovršni zakon se planira mijenjati bar u onom dijelu gdje će se obraniti najnužniji dio za stanovanje obitelji.