LOZANČIĆ NA ČEKANJU

Šef SOA-e podijelio vlastodršce, konačna odluka idući tjedan

06.02.2016 u 19:41

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković najavio je u subotu kako će idući tjedan odlučiti o inicijativi predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da se razriješi šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, a za izjavu potpredsjednika Vlade Bože Petrova kako ne vidi razloga za njegovu smjenu, rekao je da je to njegov stav. Zoran Milanović, šef SDP-a, predsjedničin potez, o kojem nije obavijestila Oreškovića, ocjenjuje kao kaos i bezvlašće. Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade smatra da predsjedničinu odluku treba poštivati i pričekati i vidjeti što će napraviti Orešković

'Gospodin Petrov ima svoj stav, to je njegova pozicija. Mi ćemo se čuti i odlučit ću drugi tjedan", kratko je kazao Orešković za RTL Televiziju. Upitan hoće li supotpisati odluku predsjednice o smjeni Lozančića, ponovio je: "Čut ćete idući tjedan, sve će biti jasno'.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je potpisala odluku o Lozančićevu razrješenju zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Lozančiću je i osobno priopćila kako ne uživa njezino povjerenje.

Odluku o razrješenju šefa SOA-e, temeljem zakona, supotpisuju premijer Tihomir Orešković i predsjednica Republike, koja je svoju odluku poslala u Vladu, iz koje je potvrđeno da su je zaprimili.

U medijima se nagađa kako mu posebno zamjera jer ju nije upozorio da je zbog kontakata s izvršnim predsjednikom Dinama Zdravkom Mamićem, koji je bio pod mjerama tajnog praćenja, i ona ušla u te mjere.

Petrov: ne vidim razloga za smjenu

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov kazao je u subotu kako u ovom trenutku ne vidi razloga za smjenu Lozančića, s kojim je razgovarao, te da, ako se kojim slučajem to i dogodi, za to moraju postojati jasni argumenti.

'Mislim da se razrješenje ravnatelja SOA-e može dogoditi jedino ako su dva potpisa (predsjednice i premijera), tako da u ovom trenutku gospodin Lozančić nije još uvijek razriješen, s tim da je predsjednica učinila taj korak od svoje strane. Ja sam obavio razgovor s gospodinom Lozančićem, jer sam se htio upoznati sa svim stvarima koje se događaju i ja u ovom trenutku ne mogu reći da sam primijetio kod gospodina Lozančića bilo koje stvari koje bi me upućivale da postoje razlozi zbog čega on ne bi mogao biti i dalje ravnatelj SOA-e. O svemu tome bi trebao odlučiti premijer za kojeg vjerujem da ima i više informacija nego što bih ja imao i zato smatram da će on donijeti najkvalitetniju odluku slijedeći tjedan", rekao je Petrov u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Karamarko: moramo uvažavati odluku predsjednice

Potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko o tom se slučaju oglasio na svom facebook profilu.

"Predsjednica je svoju odluku donijela i to moramo uvažavati. Dijalog i dioba vlasti temelj su demokracije. Demokracija podrazumijeva i različita mišljenja, stavove i činjenice na temelju kojih razboriti i oodgovorni političari donose najbolje odluke. Poštujući to, poštujemo i pravo premijera da donese vlastitu odluku", navodi Karamarko.

Milanović: nema nikakvog razloga za smjenu Lozančića

Čelnik SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović smatra, pak, kako nema nikakvog razloga za Lozančićevu smjenu.

"To sve skupa ukazuje na jedan kaos i bezvlašće u kojem Hrvatska niti ima vlast niti ima koherentnu vladu, niti ima osobu koja u svojstvu premijera donosi odluke. Razloga za smjenu nema, treba dokazati da je povrijedio zakon. U ovom slučaju to nije dokazano, to se nije ni pokušalo što je samo po sebi sramota. Reći da je ravnatelj SOA-e prekršio zakon, maltene da je kriminalac, a i ona (predsjednica) i ja znamo da je narodni heroj. Međutim, neki ljudi iz njezina okruženja ga mrze i, nažalost, on uvijek potpada pod utjecaj lošeg društva", rekao je Milanović novinarima.

Josipović: predsjednica smjenama želi zamagliti aferu oko pomilovanja

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović smatra da predsjednica Grabar Kitarović smjenama želi zamagliti aferu oko pomilovanja osoba, "koje su s njom ozbiljno povezane", ističući da on odluke o imenovanjima i razrješenjima u svom mandatu nikada nije donosio samostalno.

"To govori o jednoj ponižavajućoj situaciji za premijera. Odluka se donosi zajedno, to znači da se i u javnost ide zajedno onog trenutka kada je dogovoreno i kada je supotpisano. Demonstrativno javno slanje jednostrano potpisanog dokumenta naravno je, s jedne strane, pritisak na premijera", kazao je Josipović.