PO KRATKOM POSTUPKU

Predsjednica Grabar Kitarović raspustila Komisiju za pomilovanja

05.02.2016 u 19:11

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović donijela je Odluku o prestanku važenja Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pomilovanje Republike Hrvatske. Prevedeno po kratkom postupku nakon niza kontroverznih pomilovanja raspustila je Komisiju za pomilovanja

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pomilovanja te prestaje mandat predsjedniku Komisije, svim članovima Komisije i tajniku Komisije.

Kolinda Grabar Kitarović imenovala je svoju Komisiju za pomilovanja u srpnju 2015. Na čelo tog tijela, koje djeluje pri Uredu predsjednice, postavila je Davora Derenčinovića, predstojnika Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. Članovima su imenovani bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Miroslav Šumanović, bivši sudac Damir Primorac (sada odvjetnik, inače brat bivšeg ministra znanosti Dragana Primorca), bivši državni tužitelj i ustavni sudac Marijan Hranjski, bivša sutkinja Mirjana Kralik, dekan Pravnog fakulteta u Rijeci i član Državnog sudbenog vijeća Eduard Kunštek i bivši načelnik PU zagrebačke Ivica Tolušić.

Podsjetimo, postupak pomilovanja obilježio je niz spornih odluka pa je odluka o raspuštanju Komisije očekivana.

Zbog pomilovanja osuđenika Vanje Goldbergera, već je ostavku podnio predsjedničin savjetnik Vladimir Šeks koji je zagovarao pomilovanje svoga bivšeg pomoćnika.

'Dao sam ostavku zbog Vanje Goldbergera jer osjećam moralnu odgovornost. Bio je prijatelj mog sina, a prije desetak godina bio je savjetnik za medije u Saboru. Zagovarao sam da ga se pomiluje, a predsjednica je smatrala da to nije u redu s obzirom na moj poseban odnos s njim. Ja to uvažavam i podnio sam ostavku', kazao je Vladimir Šeks nakon što je podnio ostavku.

Goldberger je uhićen 2012. zbog zloporabe opojnih droga i posjedovanja oružja.

Međutim najkontroverznije je zapravo pomilovanje, o čemu je tportal prvi pisao, Danka Seitera koji je oprostio kredit najvećem donatoru predsjedničine izborne kampanje.

Bivši čelnici Karlovačke banke, njih čak četvero, proglašeni su 2009. krivima na Županijskom sudu u Karlovcu zbog zloporabe položaja i ovlasti jer su oprostili kredit karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu. Danko Seiter, Mijo Bursić i Sanda Cvitešić dobili su dvogodišnje zatvorske kazne dok je Ivan Butković osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora. Nekoliko godina kasnije Hanžel će postati najveći pojedinačni donator predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović.

Treće je sporno pomilovanje donatora HDZ-a Leona Sulića, nekadašnjeg vlasnika Croatia busa, tajkuna koji je oličenje kontroverznih postupaka privatizacije koji su bili česta pojava tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Predsjednica se o pomilovanjima zasad nije oglasila, a iz njezina Ureda upornim medijima poslali su tek obrazloženja za pomilovanja Leona Sulića i Danka Seitera, osuđenih za gospodarski kriminal, opravdavajući odluke primarno zdravstvenim problemima osuđenika.