PROJEKTI MOGU KRENUTI

Nema više Grčića, pa Vlada izvela rošadu da riješi strateške investicije

04.02.2016 u 10:29

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene Zakona o strateškim investicijskim projektima kako bi omogućila ponovni rad Povjerenstva za strateške investicijske projekte

Umjesto potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo, kojeg ova Vlada nema, a koji mu je do sada predsjedao, predlaženo je da na čelu Povjerenstva bude jedan od potpredsjednika Vlade. U novoj Vladi nije predviđeno mjesto potpredsjednika nadležnog za gospodarstvo i investicije, pa je na sjednici Vlada predložila izmjene kojima bi predsjednik Povjerenstva po položaju bio potpredsjednik Vlade, a zamjenik predsjednika bio bi čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za gospodarstvo. 

Na ovaj je problem već na prvoj sjednici Vlade upozorio ministar gospodarstva Tomislav Panenić, kazavši kako je temeljem Zakona o strateškim investicijama trenutno prijavljeno 113 investicijskih projekata, od kojih je 47 spremno za nadležno Vladino povjerenstvo. Stoga je tada zatražio od Vlade da se to riješi, kako bi se ti projekti mogli početi realizirati. 

Vlada je donijela i odluku da se na teret proračunske zalihe Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata odobri još 1,8 milijuna kuna.

Donesena je i Uredba o kriterijima i načinu obračuna i plaćanja nagrade povjerenicima u postupku stečaja potrošača. Ante Šprlje, ministar pravosuđa naveo je kako se njome uređuje da povjerenici dobivaju nagrade u bruto iznosu od tisuću do najviše 150 tisuća kuna što je, rekao je najniži iznos u Europskoj uniji.