TKO VLADA SPLITOM?

Kerumova ekipa: bivša ministrica i obavještajac

Bionic
Reading

Iako se gradonačelnik Željko Kerum ne može pohvaliti akademskom naobrazbom, čiji mu nedostatak nije bio prepreka u zvjezdanom poslovnom uzletu, njegovi se savjetnici i pročelnici mogu podičiti fakultetskim diplomama, otkriva Slobodna Dalmacija

Savjetnica za kulturu i prosvjetu Nansi Ivanišević javnosti je najpoznatije ime iz reda gradonačelnikovih ljudi. Profesorica francuskog jezika i književnosti te talijanskog jezika nekadašnja je ministrica prosvjete iz zadnjih dana vladavine HDZ-a Franje Tuđmana.U 25 godina rada prešla je dug put, od davnih početaka na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Centru za odgoj i obrazovanje u prometu, Centru usmjerenog obrazovanja u Omišu, splitskom Zdravstvenom obrazovnom centru, do županije i ministrice prosvjete i športa, Ureda državne uprave u Županiji te mjesta Kerumove savjetnice.

Slobodna doznaje kako ju je Kerumu preporučio Duško Ljuština, 'ministar kulture' zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Nekadašnja aspirantica na veleposlaničko mjesto u Parizu, može se čuti, već bere pohvale za svoj rad.

Politički vječno okretni Ivica Veštić (političku karijeru započeo u HND-u Josipa Manolića, pa nastavio u HDZ-u), nakon što je u HDZ-ovoj gradskoj vladi bio prvi čovjek za sport, sada svoje sportsko znanje nudi i Kerumu. Profesor fizičke kulture skupio je 22 godine radnog staža koji je proveo u Atletskom klubu 'Split' te u poglavarstvu.

Savjetnik za urbanizam i graditeljstvo Zdenko Dvornik iskusni je diplomirani inženjer koji je iskustvo stjecao u tvrtkama poput Pomgrada i Konstruktora. Skupio je 22 godine rada u struci. Navodno nije zadovoljan ostavštinom svog prethodnika u Banovini Branka Poljanića. Savjetnik za komunalno gospodarstvo je Tomislav Gruica, čiji radni 'background' s tom tematikom nema puno veze.

Naime, ovaj viši ekonomist, osim u Jugoplastici, radio je u obavještajnoj službi, odnosno u tajnovitoj VII. upravi Ministarstva vanjskih poslova. Radno iskustvo stjecao je u tvrtki Kerumova nećaka Zakup i u Tep-Stasu kao direktor.

Član je Kerumove Hrvatske građanske stranke. Svih 13 gradskih pročelnika diči se fakultetskom diplomom. Prevladavaju pravnici, njih čak šestero: za sve gradske vlasti dobrodošao Ivica Pavić (imovinskopravni poslovi), Vesna Alač (služba zajedničkih poslova), Tomislav Bočina (rad s kotarevima i mjesnim odborima), Ines Milina-Ganza (prosvjeta i tehnička kultura), Željka Kerum (poduzetnišvo i razvoj) te Romana Škrabić (socijala, zdravstvo i branitelji) koja se može pohvaliti i medicinskom diplomom.

Diplomiranih ekonomista među pročelnicima je troje: Alma Peroš (unutarnja revizija), Ljiljana Vučetić (financije) i Pave Zaninović (komunalno redarstvo). Jedina profesorica među pročelnicima je pročelnica za kulturu Maja Munivrana, profesorica francuskog jezika i književnosti te španjolskog jezika.

Diplomu arhitekture nosi Ružica Batinić-Santro, pročelnica urbanizma i graditeljstva. Jedini politolog među političarima je Ivana Viđak-Bjedov, pročelnica Ureda gradonačelnika.