HAVARIJA MARKA POLA

Rezultati alko-testa čekaju se 12 dana?!

27.10.2009 u 09:23

Bionic
Reading

Dok remorkeri Jadranskog pomorskog servisa pokušavaju trajekt Marko Polo odsukati sa stijena, posebno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i dalje radi na utvrđivanju uzroka havarije broda koji se u noći s petka na subotu ploveći iz Rijeke prema Splitu sa 105 putnika i članova posade nasukao na otočić Sit u šibenskom arhipelagu

Iako neslužbeno Novi list doznaje da je za havariju kriva posada koja je zaboravila promijeniti kurs, ni jučer nije bilo nikakve službene informacije o rezultatima istrage. Na zapovjednom mostu za vrijeme nesreće nalazio se drugi časnik Sanjin Tulić. Ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe Joško Nikolić rekao je da istraga i dalje traje, a njeni rezultati bit će objavljeni kada povjerenstvo prikupi sve podatke i rezultate nalaza.

'Prvenstveno se čekaju nalazi krvi i urina, odnosno alko-testiranja, koji bi trebali biti gotovi za 12 dana. Za sada se može reći samo da na brodu nije bilo nikakvih problema s opremom. Vještači se crna kutija i potrebno je vrijeme da se utvrde sve činjenice i iziđe s rezultatima', dodao je Nikolić. Nejasno je, međutim, zašto treba tako dugo čekati na nalaze, ako se zna da procedura dobivanja nalaza iz krvi i urina kojima se utvrđuje eventualna prisutnost alkohola u organizmu u pravilu traje svega nekoliko sati, a službe koje obavljaju takvu vrstu pretrage dostupne su neprestano tijekom 24 sata, bez obzira je li riječ o radnom danu ili prazniku.

Ovo je barem slučaj s riječkim Zavodom za sudsku medicinu gdje se ovakve pretrage obavljaju, a čiji predstojnik prof. dr. Alan Bosnar kaže da vremenski period od dobivanja uzoraka krvi i urina do konačnih nalaza kojima se utvrđuje prisutnost alkohola traje svega nekoliko sati.