MARIHUANA POMAŽE

Lijekovi od 'trave' su skupi, ali s receptom dostupni u Sloveniji

15.10.2015 u 12:24

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se od danas može koristiti indijska konoplja u medicinske svrhe jer je na snagu stupio pravilnik Ministarstva zdravlja kojim se dopušta njeno korištenje za oboljele od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a. Time smo postali četrnaesta europska država u kojoj je marihuana odobrena u medicinske svrhe. No gotovi lijekovi još se ne mogu nabaviti u našim ljekarnama, ali s receptom izdanim u Hrvatskoj moći će se podignuti, primjerice, u Sloveniji

Lijekovi koji sadrže THC moći će se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a ne smije biti veća od 0,75 grama.

Propisivat će ih izabrani doktori opće/obiteljske medicine na preporuku specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije i to na recept.

Iako se sve naoko čini kao gotova stvar, dok se lijekovi pojave u hrvatskim ljekarnama proteći će vjerojatno još nekoliko mjeseci, ali će se, kazao je Slavko Sakoman, član Povjerenstva Ministarstva zdravlja za analizu i preporuku primjene indijske konoplje u medicinske svrhe, gostujući sinoć u 'Direktu' na RTL-u, moći s hrvatskim receptom nabaviti, primjerice, u Sloveniji.

'Nažalost, lijek se kod nas neće moći kupiti još neko vrijeme. Sada su tek stvoreni preduvjeti da se izrade smjernice, odrede timovi specijalista, a onda bi se trebali naći i oni koji bi već poznate i testirane lijekove trebali uvesti ovisno o interesu tržišta… Sve može trajati tjednima i mjesecima. Ono što je dobro je to da se lijek s receptom napisanim kod nas može nabaviti u Sloveniji', kazao je Sakoman i dodao da se on najčešće nalazi u obliku ulja ili neke gušće mase.

Prema njegovim riječima, na tržištu su poznata tri lijeka generičkih imena Dronabinol (Marinol), Sativex i Nabilone.

Iako će se lijekovi prepisivati na recept, pacijenti će ih morati pokriti o svom trošku, a cijene se ovisno o veličini pakiranja, kao i o tome je li riječ o kapsulama, spreju ili kapljicama, kreću od 170 eura naviše. Tako se primjerice Dronabinol u Austriji, u kojoj ga koristi više od sedam tisuća pacijenata, može nabaviti za 171,50 eura u pakiranju od 250 mg.

Sativex je pak uglavnom namijenjen oboljelima od multiple skleroze i njegova upotreba odobrena je u 24 zemlje diljem svijeta, od kojih je velik broj zemlja članica EU-a, proizvodi se u Velikoj Britaniji, a cijena oralnog spreja od 10 mililitara kreće se oko 125 funti.

Kako tih lijekova nema na hrvatskom tržištu, a i pitanje je kad će ih biti jer, kako smo nedavno pisali, u HALMED-u još nisu zaprimili nijedan zahtjev za davanjem odobrenja za stavljanje u promet lijekova koji sadrže kanabinoide, u Povjerenstvu su se odlučili za opciju da se pacijentima u međuvremenu omoguće magistralni i galenski pripravci koji će se izrađivati u laboratorijima ljekarni prema recepturi iz farmaceutskih priručnika.