OČEKIVANE POPLAVE

Stanovnicima najugroženijih područja ponuđena evakuacija

13.10.2015 u 19:16

  • +10

Karlovac se priprema za obranu od poplava zbog visokih vodostaja Kupe i Korane

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Bionic
Reading

Nakon obilnih kiša vodostaji u Karlovcu su se povećali, proglašene su pripremne mjere obrane od poplava i puni se 50.000 vreća s pijeskom. No, najgore tek dolazi. Zbog obilnih kiša do kraja tjedna moguće je obaranje lanjskih rekorda, javlja RTL Danas

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić je nezadovoljan jer se Karlovcu ponovno sprema poplava rekordnih razmjera.

'Karlovac nije branjeni grad. Naš sustav obrane od poplave nije završen, ljudi moraju znati da je to nacionalni projekt i da je konačno vrijeme da dovučemo europski novac', rekao je Jelić.

Najgore stiže u noći s četvrtka na petak. Stanovnicima najugroženijih područja ponuđena je evakuacija, a vatrogasci pozivaju na suradnju.

'Situacija je pod kontrolom, mi radimo po uputama Stožera za zaštitu i spašavanje grada Karlovca. Na žalost, Karlovac nema riješen sustav obrane od poplava i brani se nebranjeno područje. Mi trenutno radimo na tome da aktiviramo mjesne odbore i gradske četvrti da sami odrađuju poslove evakuacije i izmještanje materijalnih dobara i žive stoke. Evakuacije će biti u dijelu naselja koja će biti zahvaćena poplavom s obzirom na podatke koje ćemo dobiti od Hrvatskih voda', rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković za RTL Danas.

Vatrogasci pijeskom pune vreće, a bit će ih spremno 50.000. Kiša pada bez prestanka, a prognoze nisu dobre.

'Korita nisu prazna, imamo 570 centimetara Kupe u Karlovcu. Kiša koja se najavljuje na tako puna korita bi mogla donijeti probleme pa u tu svrhu su poduzete preventivne mjere', izjavila je Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda.

Poplava iz rujna prošle godine, koja je bila do tada nezapamćena, te je uzrokovala veliku materijalnu štetu na komunalnoj infrastrukturi i imovini više stotina obitelji, priopćio je medijima u utorak u ime Stožera za zaštitu i spašavanje ured gradonačelnika Karlovca.

Stožer je tijekom noći donio odluku o poduzimanju niza mjera koje podrazumijevaju i građevinske zahvate u prostoru, da bi se smanjila ugroženost od poplavnih voda, te je pozvao građane koji su prošle godine bili zahvaćeni poplavnim vodama da krenu sklanjati svoja materijalna dobra iz podrumskih i prizemnih prostorija i dvorišta.