VODA NADIRE

Izvidjeli smo u kakvom su stanju kanali uz Savu

13.10.2015 u 15:05

  • +8

Jesen

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

Nakon obilnih kiša, bujice su podigle rijeke u Hrvatskoj. Dok svi iščekuju dolazak vodenih valova, obišli smo nasipe uz rijeku Savu i to na jedini način na koji se može vidjeti 'kako se drže' - na biciklu

Kako javljaju iz Hrvatskih voda, sve je spremno za aktiviranje punjenja Odranskog i Lonjskog polja preko Odre i kanala Strug, kako bi se izbjegle poplave.

Hrvatske vode su izgradile novi i ojačale postojeći nasip s desne strane Save od Bukevja do mjesta Orle nedaleko od Zagreba, pa smo se biciklom provozali tom rutom da 'izvidimo' situaciju.

Radovi su provedeni kako se ne bi ponovile velike poplave na području Velike Gorice od prije nekoliko godina. Zaista, odmahse vidi da se puno bolje no tada održavaju odvodni kanali uz naselja uz Savu.

Nakon idiličnih prizora pustih prometnica, polja i naselja samo se nižu.

Zahladilo je, i skelar je naložio vatru, pa se po dimu iz skele na Savi kod Oborova izdaleka vidi jel skela još vozi ili ne.

Naime kada vodostaj Save bude iznad 500 centimetara, skela ne vozi. Kako nam rekao skelar, vodostaj kod Rugvice trenutno je oko tri metra, a problem su i velike oborine u Gorskom kotaru koje preko rijeke Kupe i njenih pritoka smanjuju protočnost Save kod Siska.

Hoće li kanali izdržati nalet vode, vidjet ćemo slijedećih dana.