DODATNO POJAŠNJENJE

Matematičar Milun: I Grčić i Ćorić su krivo računali

09.10.2015 u 21:25

Bionic
Reading

Matematičar Toni Milun dodatno je pojasnio razloge zbog kojih je objavio video u kojem objašnjava što će se dogoditi s udjelom u proračunu koji se dobiva od PDV-a ukoliko se stopa PDV-a smanji s 25 posto na 23 posto. Kaže kako se ne želi uključivati u predizbornu kampanju, ali da su mediji krivo zaključili da je ministar Branko Grčić pogriješio, a HDZ-ov Tomislav Ćorić bio u pravu

Prenosimo u cjelosti Milunov komentar:

'Jučer sam objavio video o postotcima i političarima. Nisam htio posebno naglašavati koji političar je što rekao, jer se nisam htio uključivati u predizbornu kampanju. No, neki mediji su pogrešno zaključili da je ministar Grčić pogrešno izračunao, a gospodin Ćorić točno.

Pa da vidimo:

G. Grčić je rekao, citiram: 'Dva postotna poena BDP-a, znate koliko je to? 7 milijardi kuna.'

I to je približno točno. 2% od 328 milijardi ukupnog BDP-a je nešto više od 6,5 milijardi kuna.

G. Ćorić je rekao: 'Ministre, dva posto PDV-a je 3 milijarde kuna.'

Iznos je točan, ali matematički obračun je pogrešan: dva posto prihoda od PDV-a, koji iznosi nešto više od 40 milijardi kuna je nešto više od 800 milijuna kuna.

Umjesto 2% trebalo je izračunati 8% prihoda od PDV-a, jer smanjenje stope PDV-a za 2 postotna boda za državu znači 8 % manji prihod od PDV-a za proračun. Dakle, inzistiranje na izračunu 2% od prihoda od PDV-a je pogrešno. Tu su obojica griješili.

G. Grčić je utjecaj promjene stope PDV-a htio objasniti preko BDP-a, a g. Ćorić preko prihoda od PDV-a. Kako nisam ekonomist, prepustio bih ekonomskim stručnjacima daljnje ekonomske analize. Ja sam provjeravao samo matematički segment problema.

Izračun kojeg sam objavio je samo najjednostavnija računica, jer utjecaj smanjenja stope PDV-a na ekonomiju je mnogo kompleksniji, što sam i naveo na kraju videa.

Svejedno, pozivam političare da se savjetuju s matematičarima prije javnog nastupa, ukoliko imaju namjeru pričati o brojkama', zaključio je Milun.

Toni Milun